Tavaszi vitaminpótlás: adj esélyt a jó közérzetnek!

2023-04-20 , Táplálkozás

Tél végére-tavasz elejére szinte elkerülhetetlen, hogy kiürüljenek a szervezetünk vitamin raktárai. A téli elégtelen vitaminbevitel, az egyre szélsőségesebb időjárás, a napfényhiány alaposan megtornáztatja az immunrendszert, gyakran érezzük magunkat fáradékonynak, rossz a közérzetünk, hajlamosabbá válunk a depresszióra - ezért egy bizonyos negatív szintet elérve mindenképpen szükség lehet vitamin-pótlásra.
Elolvasom...

Gomba, az alacsony kalóriatartalmú húspótló

2023-02-01 , Táplálkozás

Van, aki rajongva szereti, míg van, aki egy körömhegynyit sem hajlandó megenni belőle. Van, aki alig várja, hogy az erdőket-mezőket járva kincsként összegyűjtse, míg akad olyan is, aki maga termeszti meg. A gombákat már évezredek óta fogyasztja az emberiség, az élővilágban elfoglalt helyét ma már teljesen különálló csoportként tartjuk számon, külön tudományága van - a mikológia.
Elolvasom...

Ne kockáztass! A gyors fogyókúrák komoly betegséget okozhatnak

2023-01-20 , Életmód

Az újévi fogadalmak toplistáját a „jövőre lefogyok” kívánság vezeti. A siker érdekében pedig mindenki azt a módszert veti be, amiben a legjobban bízik, illetve ami a számára a legkönnyebben végezhető. A divatos gyors diéták miatt annyira felborulhat az anyagcsere, hogy szinte lehetetlen helyreállítani. Súlyos diagnózis jöhet a duciság után! 
Elolvasom...

Nincs karácsony hal nélkül

2022-12-08 , Táplálkozás

Köztudott, hogy halhús egészséges, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, általában zsírszegény, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Pozitív élettani hatásait tapasztalati úton szerzett megfigyelésekre alapozták, amelyeket később a táplálkozás-élettani és orvostudományi kutatások is igazoltak.
Elolvasom...

A körte az emésztőrendszer őre

2022-11-03 , Táplálkozás

A körte rendkívül édes és lédús, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok és rostok jóízű tárháza, ezzel a kiegyensúlyozott étrend kiemelkedően fontos alapeleme. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, jódot, cinket. Tartalmaz ezen kívül karotinoidokat, flavonoidokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is - amelyek olyan közismert antioxidánsok, amelyek segítenek a szervezetben termelődő szabadgyökök hatástalanításában.
Elolvasom...

Cékla, az egészségvédő

2022-10-10 , Táplálkozás

A cékla evését, vagy frissen facsart levének az ivását mondhatni “KÖTELEZŐVÉ” kellene tenni, mert kiemelkedő szerepe van a betegségek kialakulásának megelőzésében, vagy a már meglévő betegségek gyógyításában. Bioaktív vegyületei között szerepelnek értékes színanyagok és antioxidáns hatású vegyületek, ezáltal a cékla kiváló antioxidáns forrásnak tekinthető, és ezek mellett a rosttartalma is jelentős.
Elolvasom...

Húsvétra hangolódva

2022-04-14 , Életmód

Húsvét - mennyire más felnőttként megélni ezeket a napokat, mint kisgyerekként. Talán neked is ezernyi emlék jut eszedbe a múltból: a tojásfestés öröme; a közös süteménykészítés édes illata, a sonka-főzés soha el nem maradó pillanatai, az ételektől roskadozó ünnepi asztal, a tavasz első virágai; az izgatott várakozás a locsolókra.
Elolvasom...

Neked mennyi a kalória-szükségleted?

2022-03-30 , Életmód

Nincs energiám! - de sokszor is hangzik el ez a mondat egy-egy zsúfoltabb nap után. Ilyenkor fáradtak, enerváltak, lelassultak vagyunk, alig várjuk, hogy valamivel feltölthessük - mint egy lemerült akkumulátort - az energia raktárainkat. Nem csoda, hogy igy érzünk, hiszen a szervezetünknek a kiegyensúlyozott működéshez energiára van szüksége, ami az étkezéseink során elfogyasztott tápanyagokból származik. Az, hogy kinek mennyi energiára van szüksége több tényező befolyásolja, az egyéni energiaszükségletedet pedig számolással te magad is megállapíthatod. Hogyan? Ezt vesszük most górcső alá.
Elolvasom...

Miért érdemes narancsot enni?

2022-03-09 , Táplálkozás

Ha a negyvenes éveidben jársz, akkor még te is ahhoz a generációhoz tartozol, akiknek még nem volt természetes, hogy a déligyümölcsöket egész évben meg lehet vásárolni. Abban az időben szerencsésnek mondhatta az magát, akinek a rokonai közt volt egy-egy olyan “beépített ember”, aki a hetente egyszer a boltba érkező narancs- és banán szállítmányból tudott félretenni. De miért is érdemes fogyasztani?
Elolvasom...

  


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE