A körte az emésztőrendszer őre

Ízfaktor , 2022-11-03


A körte, - ahogy az alma is - az egész évben beszerezhető gyümölcsök közé tartozik, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle (a statisztikák szerint az egy főre eső körte fogyasztás mennyisége csupán évi hat kilogramm).
 
Ennek a Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcsnek a termesztéséről szóló első feljegyzések egészen időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Mérete, formája, színe nagyon változatos; lehet hosszúkás, kerekded, almára hasonlító, a színe fajtától függően zöldes, sárgás, barnás, esetenként pirosas. Léteznek nyári – és téli elálló körtefajták - az utóbbiak szerencsére egész télen rendelkezésünkre állnak. 
 
A körte szereti a sok csapadékot, a magas páratartalmat, a jó termőhelyet meghálálja - kitűnő ízű, magas minőségű gyümölcsével. Fő termőterületei: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas megye, Pest megye.
Fő fajtái: Vilmos (12%), Bosc kobak (41%), és a Clapp kedveltje. De meghatározó fajták még a Hardenpont téli vajkörte, a Packham's Triumph, az Esperen bergamott.


 
Mi teszi értékessé a körtét?
A körte rendkívül édes és lédús, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok és rostok jóízű tárháza, ezzel a kiegyensúlyozott étrend kiemelkedően fontos alapeleme. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, jódot, cinket. 
Tartalmaz ezen kívül karotinoidokat, flavonoidokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is - amelyek olyan közismert antioxidánsok, amelyek segítenek a szervezetben termelődő szabadgyökök hatástalanításában.
 
100 gramm körte tartalmaz:
 ● 85,64 gramm vizet
 ● 0,27 gramm fehérjét 
 ● 0,02 gramm zsírt
 ● 13,92 gramm szénhidrátot
 ● 5 mg kalciumot
 ● 40 mg káliumot
 ● 128 mikrogramm béta-karotint
 ● 0,6 gramm rostot

Egy közepes méretű körte (ez 180 gramm körül van) elfogyasztásával biztosíthatod a napi C-vitamin-szükségleted 12 és K-vitamin szükségleted 10 százalékát, a kálium szükségleted 6 százalékát.

Körte jótékony tulajdonságai
 
Milyen élettani hatásai vannak a körtének?
A szervezetre gyakorolt hatásai szerteágazóak:
 ● gyomorkímélő - enyhíti a gyomorhurut tüneteit
 ● magas kalciumtartalma hozzájárul ahhoz, hogy a csontok erősek, és egészségesek maradjanak
 ● kiváló méregtelenítő
 ● magas rost-tartalma segíti az emésztést, serkenti a belek működését, megakadályozza a bélrenyheséget és a székrekedést. A rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából. 10 dkg körte egy felnőtt ember napi rostigényének 10 -13 %-át fedezi.
 ● segít az érelmeszesedésben szenvedő betegeknek
 ● pozitívan hat a vese működésére, oldja a húgykősavkristályokat
 ● csökkenti a vérnyomást
 ● vastartalma segíti vörösvérsejtek képzését
 ● pektin-tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét
 ● kiváló K-vitaminforrás 
 ● enyhíti a reumatikus fájdalmakat
 ● megelőzi a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot
 
Felhasználási lehetőségei
A körtét érdemes magában is fogyasztani, hiszen nagyon ízletes és lédús. A sült húsoknak köret gyanánt is remek kiegészítője lehet, de a desszertek között sem véletlenül van biztos helye, hiszen a legegyszerűbben elkészíthető fahéjas cukorral grillezett körte szeleteknek is fantasztikus íze van. Íze jól harmonizál a dióval, mandulával, és más olajos magvakkal, fűszerei a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg.
A körte az utóérő gyümölcsök közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a fáról való leszedése után is tovább zajlik a gyümölcsben az érés. A nyári fajtákat emiatt az érés kezdetén kezdik szedni. Az őszi és a téli fajtákat pedig akkor, amikor azok teljesen kifejlődtek, de az alapszínük még zöld.

Körtéből készült ételek

 
Plusz két recept
Egyszerű körtekrémleves
Hozzávalók: 1 kg körte, 15 dkg cukor/ vagy annak megfelelő édesítőszer, 15 dkg liszt, 2 dl fehérbor, 4 dl tejszín, 3 dl tejföl,1 liter víz,1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, só ízlés szerint
 
A megpucolt körtéket vágd pici kockákra. A forrásban lévő kb. 1 liternyi vízbe csavard bele a citromot, tedd bele a körte kockákat, majd főzd fel a fűszerekkel, a cukorral/édesítőszerrel. Öntsd bele a fehérbort. Keverd a tejfölt és a tejszínt a liszttel egyenletesre, és habard be vele a levest. Forrald fel, majd kóstold meg, ha kell, akkor tégy bele még ízesítőket! 
 
Körtés-oldalas nemcsak ínyenceknek
Hozzávalók: 1 kg oldalas, 6 darab körte, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál mustár, 2 evőkanál ketchup, pici bors, só, 2 dl olaj, 5 gerezd fokhagyma apróra szelve, 2 dl vörösbor, fél citrom leve
Az oldalast vágd darabokra, sózd, borsozd, majd a mustár-ketchup-fokhagyma-citromlé keverékével kend be egyenként. Tedd egy éjszakára hűtőbe. Másnap sorakoztasd őket egy előre kiolajozott sütőbe, alufóliával fedd le, majd kezd el sütni. Ha már félig megpuhult tedd rá a kimagozott és cikkekre szelt körtéket, öntsd le a mézzel – és süsd pirosra.
Jó étvágyat!
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE