Húsvét - mennyire más felnőttként megélni ezeket a napokat, mint kisgyerekként. Talán neked is ezernyi emlék jut eszedbe a múltból: a tojásfestés öröme; a közös süteménykészítés édes illata, a sonka-főzés soha el nem maradó pillanatai, az ételektől roskadozó ünnepi asztal, a tavasz első virágai; az izgatott várakozás a locsolókra.
Megannyi kellemes élmény, amit te biztosíthatsz a gyerekeidnek ( és a családod minden tagjának, illetve magadnak is), ha a hagyományokat követve, azokat új elemekkel is bővítve adod tovább. Persze dönthettek úgy is, hogy egy wellness-szálló békés kényelmében töltitek a hosszú ünnepi hétvégét, de az igazi mégis a hagyományos Húsvéti ünneplés lenne.
A Húsvét a legrégibb és egyúttal a legjelentősebb keresztény ünnep az egyházi év ünnepeinek sorában – hiszen a kereszténység ekkor ünnepli Jézus Krisztus feltámadását.
A húsvéti ételek szimbolikájáról érdemes külön is foglalkozni
A Húsvét ünnepe nagyon szorosan kapcsolódik a tavasz kezdetéhez és a termékenységgel összefonódó népszokásokhoz. Az ünnepi menü klasszikus alapanyagai: a tojás, a sonka, a bárány vagy birkahús, a nyúl, a torma, és az idényzöldségek.
BÁRÁNY
A Bibliából eredő legősibb jelkép. A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap, mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán. Bárányvérrel kenték be házuk ajtaját, hogy a halál angyala elkerülje őket az egyiptomi rabság évei alatt. A húsvéti bárány fogyasztásának szerepe hazánkban jelentősen lecsökkent, napjainkra szinte teljesen kiszorította a sonka. Viszont a mediterrán vidékeken Görögországban és Olaszországban a sült bárány az ünnepi asztal elmaradhatatlan része.
NYÚL
Idehaza jóval bonyolultabb megmagyarázni a nyúl Húsvéttal kapcsolatos megjelenését - talán a szaporasága az, ami a termékenységgel összefüggésbe hozható. Kutatók szerint a nyúl és tojás ősi kapcsolata a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában fedezhető fel: miszerint a nyúl eredetileg madár volt, amit az istennő mérgében négylábú állattá változtatott. Kialakulását homály fedi, hozzánk is német közvetítéssel került. A húsvéti nyúl gyorsan a gyermekfolklór részévé vált: a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára nagyon elterjedt.
TOJÁS
A termékenység és az újjászületés legősibb jelképe, ami szimbolizálja a világegyetem nagyságát, azt a rejtélyt ami az élettelenből az élőbe való átmenetet képezi. A legfontosabb húsvéti étel, nagyon fontos jelkép a színezése, díszítése miatt is: a piros tojásnak a mai napig mágikus védő erőt tulajdonítanak. A húsvéti menü elmaradhatatlan része, amit sokféleképpen lehet felhasználni: különféle hidegtálakban, reggeliként, előételként, főzve, sütve, hidegen, melegen, töltve.
HÚSVÉTI LOCSOLKODÁS
Mindkét népszokás húsvét hétfőhöz kötődik. A locsolkodás alapját a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit képezi, amely szerencsére idővel, kölnivel való locsolásként maradt fenn napjainkig. A húsvéti locsolásért cserébe a fiúk, férfiak kézzel festett tojásokat, ill. házi süteményeket kaptak.
A tojásfestés népi szimbólumrendszere is ősidők óta nyomon követhető - a minták és színek kultikus, szakrális jelentéssel bírnak. A húsvéti tojások festéséhez különféle technikákat alkalmaznak a legtöbb helyen igyekeznek az egyes tájegységekre jellemző díszítő motívumokat megőrizni.
HÚSVÉTI KALÁCS ÉS ÉDESSÉGEK
Hasonlóan, mint minden ünnepkor, így húsvétkor is nagy szerepet kapnak a különféle édességek és desszertek. A csokinyuszi, csokitojás, a krémesek, a kuglóf és kalács sok helyen kerül az asztalra.
2+1 HÚSVÉTI RECEPT
Snidlinges töltött tojás
Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma. 10 főtt tojás, 2 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
A főtt tojásokat vágd ketté, a sárgáját keverd ki a tejföllel. Ízesítsd sóval, cukorral, citromlével keverd hozzá az apróra vágott metélőhagymát. A főtt tojásfehérjéket töltsd meg ezzel a mártással.
Sonkafelfújt
Hozzávalók: 50 dkg darált sonka, 20 dkg vastag csíkokra vágott trappista sajt, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 6 tojás, 4 dl tej, olaj, só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerinti gépsonka
A darált sonkát pirítsd meg az olajon, add hozzá a lisztet és keverd jól össze, majd öntsd fel a tejjel. Ízesítsd sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd főzd jó sűrűre. Óvatosan keverd hozzá a tojások sárgáját, majd a keményre felvert habját. Bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral, simítsd bele a massza felét. Majd tekerj gépsonkába vastag csíkokra vágott sajtot és egymás mellé a tedd a masszára őket. Öntsd rá a maradék sonkás masszát, és süsd meg előmelegített sütőben.
Húsvéti csokoládéhab
Hozzávalók: 25 dkg minőségi csokoládé, 3 tojás, 10 dkg porcukor
A tojások fehérjét a cukorral verd kemény habbá, a csokoládét gőz fölött olvaszd meg, majd a gőzről levéve a tojások sárgáját egyenként keverd hozzá, végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot is. Adagold kelyhekbe és fél napra tedd a hűtőbe.
Kellemes Húsvétot mindenkinek!