Cékla, az egészségvédő

Ízfaktor , 2022-10-10


A hagyományosan téli savanyúságként ismert céklával kapcsolatban napjainkra megváltoztak a fogyasztási szokások. Mivel friss zöldségként folyamatosan fellelhető a piacokon, és a boltokban, így bármikor belekerülhet a salátakeverékekbe, szendvicsekbe is. Szerencsére. Szerencsére, mert ennek eredményeképpen emelkedik a cékla-fogyasztás, és hozzájuthatunk ehhez a táplálkozás-élettani szempontból nélkülözhetetlen alapanyaghoz. 
 
A cékla eredete
A cékla őshazája a Földközi-tenger környéke, már i. e. 3000-ben ismerték. Hazánkban a 17. században terjedt el. Javarészt a gumós gyökere miatt termesztik, de jól hasznosítható a növény többi része is étkezési célra vagy a gyógyhatása miatt. 
 
A cékla evését, vagy frissen facsart levének az ivását mondhatni “KÖTELEZŐVÉ” kellene tenni, mert kiemelkedő szerepe van a betegségek kialakulásának megelőzésében, vagy a már meglévő betegségek gyógyításában. Bioaktív vegyületei között szerepelnek értékes színanyagok és antioxidáns hatású vegyületek, ezáltal a cékla kiváló antioxidáns forrásnak tekinthető, és ezek mellett a rosttartalma is jelentős.
 
Érdekességek a cékláról
  ● céklarépának is nevezik
  ● a leveles répa és a cukorrépa rokona
  ● az egyik legegészségesebb gumós zöldség
  ● jellegzetes sötét bordó színét a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti - természetes színezékként is felhasználásra kerül: számos élelmiszert - paradicsompüré, lekvárok, fagylaltot – javítanak fel vele.
  ● hatékony másnaposság ellen - a benne található béta-cianin ugyanis felgyorsítja a máj méregtelenítését, így gyorsabban kiürül a szervezetből az alkohol
  ● régen még hajfestékként is használták
 
Bár a legmagasabb cukortartalmú zöldségek egyike, de mivel az alacsony glikémiás indexű alapanyagok közé tartozik egészséges eledel lehet a cukorbetegek számára is.

 
Milyen hasznos anyagok vannak benne?
 ● ÁSVÁNYI ANYAGOK: foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, kálium, réz, mangán, szilícium, cink, kobalt, króm, kén, jód, nikkel, bór, lítium, stroncium
 ● VITAMINOK: folsav, niacin, biotin. A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin
 ● FITOVEGYÜLETEK: antocianidinek, flavonoidok, karotinoidok, polifenolok (a polifenolok előfordulási aránya eltér a cékla különböző részeiben – a héj alatt 50%, a répatest felső részében 37%, míg a húsában 13% található.)
 ● AMINOSAVAK: Lysine, Arginin, Aszparagin, Glutamin, Tryptophan
 ● ENZIMEK
 ● CUKROK
 ● SZÍNEZŐANYAGOK: betaxantinok és vörös betacianinok (betanin, isobetanin, betanidin és isobetanidin)

 
A cékla gyógyhatásai
Számos élettanilag fontos hatóanyagot tartalmaz ennek is köszönheti szerteágazó gyógyító hatásait:
 ● méregtelenít 
 ● vérképző, magas vas és folsav-tartalma segíti a vérképzést
 ● javítja a sejtlégzést 
 ● serkenti az anyagcserét
 ● növeli a fehérje-anyagcserét
 ● erősíti a májat, a szívet
 ● szilícium-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot
 ● erősíti az immunrendszert
 ● serkenti az epekiválasztást
 ● segíti a pajzsmirigy-működését
 ● megszünteti az emésztési-, és bél-problémákat, magas rosttartalma megakadályozza a székrekedés kialakulását
 ● nyugtatja és erősíti az idegrendszert
 ● szabályozza a gyomorsav működését
 ● elősegíti a vizelet kiválasztást
 ● csökkenti a koleszterinszintet
 ● erősen lúgos kémhatású, ezért hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához
 ● csökkentheti a szívroham- és bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását
 ● javítja az erőnlétet
 ● véd a csontritkulástól és a cukorbetegségtől 
 ● erőteljes antioxidáns - gátolja a rákos sejtek szaporodását.
 
A cékla fogyasztható nyersen, főve, sülve vagy savanyúságként. Készíthetsz belőle salátát, turmixot, levest, mártást, köretet, savanyúságot, süthetsz belőle fasírtot. de beleteheted tésztába is, ahogy még a süteményekbe, palacsintába is felhasználható. Fogyassz belőle minél többször, minél többféleképpen elkészítve!

 
+2 RECEPT
 
Céklasaláta joghurttal
Hozzávalók: 1 kg cékla, 3 pohár natúr joghurt, 6 kis gerezd fokhagyma, só, bors
A céklákat hámozd meg és reszeld le. Öntsd rá a joghurtot, keverd el a a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. 
 
Zöldséges céklaleves
Hozzávalók: 3 liter húsleves, 5 közepes cékla, 30 dkg káposzta, 2 nagyobb sárgarépa, 2 nagyobb fehérrépa, 1 kisebb zeller, 40 dkg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evõkanál sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, méz, tejföl, 1 evőkanál liszt, vaj
 
A céklákat, a zöldséget és a hagymát tisztítsd meg, vágd finomra, párold meg a vajban, add hozzá a sűrített paradicsomot, a zúzott fokhagymát, majd öntsd fel a húslével. Add hozzá ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket, és főzd puhára. Végül a tejfölös-lisztes habarással sűrítsd be. Az ecettel, a mézzel tovább ízesítheted.
 
Jó étvágyat!
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE