Miért érdemes narancsot enni?

Ízfaktor , 2022-03-09

 
Ha a negyvenes éveidben jársz, akkor még te is ahhoz a generációhoz tartozol, akiknek még nem volt természetes, hogy a déligyümölcsöket egész évben meg lehet vásárolni. Abban az időben szerencsésnek mondhatta az magát, akinek a rokonai közt volt egy-egy olyan “beépített ember”, aki a hetente egyszer a boltba érkező narancs- és banán szállítmányból tudott félretenni.

Akkoriban a narancs szezonális gyümölcs volt

Szerencsére ma már nem kell vérre menő harcokat vívni érte: bármikor, bárhol megveheted és fogyszthatod. Talán ez is lett a baj - ez a korlátlan elérhetőség, mert egy idő után már sokan ráunnak erre a finom gyümölcsre. Pedig nem kellene, mert rendkivül egészséges.
A narancs Délkelet Ázsiából - Kína, India, Burma és Malajzia szubtrópusi vidékéről származik, számos fajtával rendelkezik (Navel, Bergamot, Jaffa, vérnarancs, keserű narancs). Kínai leírásokból tudjuk, hogy ott már háromezer éve is ismerték, ma mintegy 400 fajtáját ismerjük. Lé és rostdús gyümölcs, amit célszerű lenne minél gyakrabban beiktatni az étrendedbe, számtalan kedvező élettani hatása miatt.

Miért választják sokan a Navel narancsot?

A Navel narancs az egyik friss fogyasztásra legalkalmasabb fajta. Kívülről köldökszerű bemélyedés látszik rajta - könnyen hámozható,édes, leves, mag nélküli változat. Ha narancslevet szeretnél facsarni, akkor a Valencia fajta a legideálisabb, mivel kiadós, finom ízletes lé nyerhető belőle.
A Moro narancsot főként Olaszországban termesztik - jellegzetesen sötétvörös gyümölcshúsa van, ami savanykás-édes. A Sanguinelli spanyol és szicíliai földön termesztett valódi vérnarancs, aminek erőteljes íze és kevés magja van.
A narancs színe arról tájékoztat, hogy hol termett, de a minőségére nem utal. Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről származó narancsok halvány sárgák, enyhén zöldek, azokról a helyekről pedig a nagy hőmérséklet-ingadozás jellemző (pl. Spanyolországban) mély pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

Mi minden van a narancsban?

Alacsony energiatartalma (50 kcal/100 gramm) és magas rosttartalma miatt még a fogyókúrázók, diétázók is bátran ehetik.
Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav.
Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Számos pozitív élettani hatása van:

 ● rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt erőteljes antioxidáns hatással bír, serkenti az immunrendszer működését, rákellenes

 ● mivel a narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz segít a látás épségének és a bőr egészségének megőrzésében, illetve a szénhidrát- és zsír emésztésben

 ● enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit

 ● kiváló méregtelenítő, kiváló ízjavító, gyomorerősítő, étvágyjavító, vértisztító

 ● magas rosttartalma miatt hamar teltségérzetet okoz, megakadályozza a zsír felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet,

 ● csökkenti az érelmeszesedés és epekőképződés esélyét, és a vastagbélben megköti a rákkeltő vegyületeket

 ● polifenolokban gazdag - ezek közül is a limonoidok azok, amelyek hasznosnak bizonyulnak, a mell-, a gyomor-, bőr rák kezelésében

 ● segíti a hasnyálmirigy működését,

 ● fitoösztrogén tartalma enyhíti a nőgyógyászati panaszokat

 ● megakadályozza a székrekedés kialakulását

 ● összetevői erősítik az erek falát, segítve ezzel a keringési zavarok megelőzésében, a visszerek gyógyításában

 ● elősegíti a kötőszövetek kollagén termelését,

 ● erősíti a csontokat, a porcokat és ezáltal egészségesebbé teheti az ízületeket,

 ● nagyobb mennyiségű kálium-tartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást,

 ● antocianinjai – amiben főként a vörös narancsok bővelkednek - csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat,

 ● szabályozza az emésztőrendszer működését, elősegíti az emésztést, javítja az étvágyat

 ● elősegíti a sebgyógyulást,

 ● megelőzi a csontritkulást és a vérszegénységet, folsavtartalma segíti a vas felszívódását

 ● nyugtatóként hat a központi idegrendszerre, csökkenti a szorongásos állapotok kellemetlen tüneteit, az alvászavarok leküzdésében is hatásos

 ● oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot, lassítja a szellemi hanyatlást, még az Alzheimer-kór elkerülésében is szerepe lehet

 ● kiváló erősítőszer gyermekek

 ● cukorbetegek számára is ajánlott, mert szabályozza a vércukorszintet

 ● a narancshéj illóolajokban gazdag, amely rengeteg illatszer, kozmetikai cikk és tisztítószer alapja.
A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is nagyon finom italt kaphatsz. Sokféleképpen felhasználható: a levéből készülhet páclé, a húsából lekvárok, sörbetek, fagylaltok, sütemények. A narancs héját is hasznosíthatod, süteményekbe reszelheted - kandírozva igen finom csemege.
 
NAGYON FONTOS: ha viasszal, vagy gombaölő szerrel van kezelve – nem szabad felhasználni!!
A narancs hűvös helyen (3-9 °C között) akár 4-8 hétig eláll.
 
+2 EGYSZERŰ RECEPT

NARANCSOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 3 kiskanál mustár, 2 dl tejföl, citromlé, kevés édesítőszer, pici só, 40 dkg gomba, 4 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 5 ecetes uborka, 3 db narancs
A megtisztított, megmosott gombát, hagymát, répát, ecetes uborkát felkarikázzuk, majd a mustár, tejföl, citromlé, só, édesítőszer keverékével leöntjük, és alaposan elkeverjük. Annak érdekében, hogy az ízek összeérjenek egy éjszakára hűtőbe tesszük.

NARANCSOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál citromlé, 30 dkg narancs felkockázva, reszelt narancshéj, édesítőszer, kevés tej
A hozzávalókat összekeverjük, desszertes tálkákba elosztva ízlésesen tálaljuk.

Jó étvágyat

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE