Alacsony energiatartalma (50 kcal/100 gramm) és magas rosttartalma miatt még a fogyókúrázók, diétázók is bátran ehetik.
Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav.
Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.
Számos pozitív élettani hatása van:
● rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt erőteljes antioxidáns hatással bír, serkenti az immunrendszer működését, rákellenes
● mivel a narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz segít a látás épségének és a bőr egészségének megőrzésében, illetve a szénhidrát- és zsír emésztésben
● enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit
● kiváló méregtelenítő, kiváló ízjavító, gyomorerősítő, étvágyjavító, vértisztító
● magas rosttartalma miatt hamar teltségérzetet okoz, megakadályozza a zsír felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet,
● csökkenti az érelmeszesedés és epekőképződés esélyét, és a vastagbélben megköti a rákkeltő vegyületeket
● polifenolokban gazdag - ezek közül is a limonoidok azok, amelyek hasznosnak bizonyulnak, a mell-, a gyomor-, bőr rák kezelésében
● segíti a hasnyálmirigy működését,
● fitoösztrogén tartalma enyhíti a nőgyógyászati panaszokat
● megakadályozza a székrekedés kialakulását
● összetevői erősítik az erek falát, segítve ezzel a keringési zavarok megelőzésében, a visszerek gyógyításában
● elősegíti a kötőszövetek kollagén termelését,
● erősíti a csontokat, a porcokat és ezáltal egészségesebbé teheti az ízületeket,
● nagyobb mennyiségű kálium-tartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást,
● antocianinjai – amiben főként a vörös narancsok bővelkednek - csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat,
● szabályozza az emésztőrendszer működését, elősegíti az emésztést, javítja az étvágyat
● elősegíti a sebgyógyulást,
● megelőzi a csontritkulást és a vérszegénységet, folsavtartalma segíti a vas felszívódását
● nyugtatóként hat a központi idegrendszerre, csökkenti a szorongásos állapotok kellemetlen tüneteit, az alvászavarok leküzdésében is hatásos
● oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot, lassítja a szellemi hanyatlást, még az Alzheimer-kór elkerülésében is szerepe lehet
● kiváló erősítőszer gyermekek
● cukorbetegek számára is ajánlott, mert szabályozza a vércukorszintet
● a narancshéj illóolajokban gazdag, amely rengeteg illatszer, kozmetikai cikk és tisztítószer alapja.
A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is nagyon finom italt kaphatsz. Sokféleképpen felhasználható: a levéből készülhet páclé, a húsából lekvárok, sörbetek, fagylaltok, sütemények. A narancs héját is hasznosíthatod, süteményekbe reszelheted - kandírozva igen finom csemege.
NAGYON FONTOS: ha viasszal, vagy gombaölő szerrel van kezelve – nem szabad felhasználni!!
A narancs hűvös helyen (3-9 °C között) akár 4-8 hétig eláll.
+2 EGYSZERŰ RECEPT
NARANCSOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 3 kiskanál mustár, 2 dl tejföl, citromlé, kevés édesítőszer, pici só, 40 dkg gomba, 4 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 5 ecetes uborka, 3 db narancs
A megtisztított, megmosott gombát, hagymát, répát, ecetes uborkát felkarikázzuk, majd a mustár, tejföl, citromlé, só, édesítőszer keverékével leöntjük, és alaposan elkeverjük. Annak érdekében, hogy az ízek összeérjenek egy éjszakára hűtőbe tesszük.
NARANCSOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál citromlé, 30 dkg narancs felkockázva, reszelt narancshéj, édesítőszer, kevés tej
A hozzávalókat összekeverjük, desszertes tálkákba elosztva ízlésesen tálaljuk.
Jó étvágyat
Írta: Faar Ida
Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.
ÉTLAP MEGTEKINTÉSE