Milyen növényi olajat érdemes használni?

Ízfaktor , 2023-07-28


A növényi olajok nagyon népszerűek, hiszen rendkívül egészségesek, a sütés és főzés során felhasználhatóak, de kiválóak a saláták ízesítésére is. Használatuk többféle élettani előnnyel jár – például csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, hiszen nem tartalmaznak koleszterint, viszont omega-3, omega-6 zsírsavakban és E-vitaminban gazdagok, ráadásul jobb anyagcserét és emésztést biztosítanak.

A növényi olajok szobahőmérsékleten jellemzően folyékony halmazállapotú zsiradékok, (ez alól kivételt képez a pálmaolaj, és a kókuszzsír-olaj, mert ezek magas telített zsírsavtartalmuknál fogva szilárdabbak) melyeket magokból, hüvelyesekből, dió-, és mogyorófélékből, illetve gyümölcsökből nyernek ki – vagy hideg sajtolással, vagy magas hőfokon történő finomítással.
A legjobb minőségű olajat a két eljárás közül a hidegen sajtolás biztosítja, mert megőrzi az olaj magas antioxidáns-, és E-vitamin tartalmát, és karakteres ízét. A finomítás során azonban a melegítés mellett kémiai anyagokkal is kezelni kell az alapanyagot – így az olaj az értékes összetevőit, és zamatát elveszítheti.




A növényi olajok változó arányban tartalmazzák az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak, illetve telített zsírsavak keverékét (lásd a lenti táblázatban). A telítetlen zsírsavak (egyszeresen- és többszörösen-) szerencsére túlsúlyban vannak bennük, emiatt lényegesen egészségesebbek, mint az állati eredetű vaj, és sertészsír (ezekben a telített zsírsavak vannak túlsúlyban, és koleszterint is tartalmaznak).

Zsírsavösszetétel

A leggyakrabban használt növényi olajok jellemzése

Napraforgó étolaj

Hazánkban ez az egyik legnépszerűbb olajfajta. Nagyon sok omega-6 esszenciális zsírsavat, és E-vitamint tartalmaz, kiváló növényi szterin forrás. Gátolja a koleszterin beépülését az érfalba ezzel hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, az E-vitamin pedig erős antioxidáns. Polifenol tartalma a szabad gyökök megkötése által hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Jól viseli a hevítést, de kiválóan alkalmas pácok, párolt zöldségek, vagy rántott ételek, különféle saláták, és sütemények készítéséhez is.

Olívaolaj

Az olívaolaj magas arányban tartalmaz egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint polifenolokat is - ezért természetes antioxidáns. Az előállítás módja szerint sokféle változata van: hidegen sajtolt, első préselésből készülő extra szűz és szűz, finomított és kevert olívaolajok ismertek. Jellegzetes ízvilága miatt sokak kedvence - íze az enyhe gyümölcsöstől, a kesernyésebb, szinte csípős ízig terjed, ami az előállítás módján kívül függ az olivabogyó származási helyétől és fajtájától is. Olívaolaj használatánál figyelembe kell venni, hogy melyik fajtát mire használjuk fel: az extra szűz és szűz olajakat kizárólag csak a hideg ételek, például a saláták, öntetek készítéséhez használjuk, míg a sütéshez inkább a finomított és a kevert változatokat válasszuk.


Repceolaj

A repceolaj kiegyensúlyozott zsírsav-összetétellel rendelkezik, esszenciális zsírsavakban nagyon gazdag, optimális arányban tartalmaz omega-6 és omega-3 zsírsavakat. Kitűnő növényi szterin- és E-vitamin forrás. Az illata és az íze semleges, így tökéletesen alkalmas akár hidegkonyhai, akár melegkonyhai felhasználásra, éppúgy megállja a helyét a sütéshez, pároláshoz, mint ahogy a hidegen sajtolt változata a salátákhoz és zöldségekhez bizonyul jó választásnak.

Kukoricacsíra-olaj

A legismertebb gabonacsíra-olaj, aminek a finomított változata semleges ízű, a hidegen sajtolt variáció íze pedig intenzív. Esszenciális zsírsavakban gazdag, szintén jelentős E-vitamin forrás, az egyik legjobb természetes növényi szterinforrás. Alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de hideg ételekhez, salátaöntetek készítéséhez egyaránt felhasználható.

Szójaolaj

Fontos forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak és a növényi szterineknek. Íze enyhén halas, emiatt a hazai konyhában a kevésbé felhasznált olajok közé tartozik.

Tökmagolaj

Sötét, zöldes színű, nagyon kellemes ízű, antioxidánsokban gazdag: szelén-, A- és E-vitamin és koenzim-Q tartalma segít a szabadgyökök megkötésében. Kiváló krémlevesekhez, tésztákhoz, pestók ízesítésére, de akár kenyérre csepegtetve is kiváló.

Miért érdemesebb növényi olajat választani?

Közismert ajánlás, hogy állati eredetű zsiradékok helyett sokkal inkább növényi olajokat kell használni. Mert a növényi olajok:
 - szterolok természetes forrásai – ezek gátolják a koleszterin felszívódását
 - változó arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat (E-, K-vitamin), bioaktív hatóanyagokat, polifenolokat,
 - rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát
erőteljes antioxidánsok
 - nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3, és omega-6 zsírsavakat, ezek gátolják a vérrögképződést, csökkentik a gyulladást, megelőzik a cukorbetegséget, gátolják az érelmeszesedés kialakulását

Mihez, mit érdemes használni?


 
Fontos a tárolásuk - ahhoz, hogy az avasodást és a mellékízek képződését megelőzzük, a növényi olajokat sötét, hűvös, száraz helyen kell tárolnunk.
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE