Tél végére-tavasz elejére szinte elkerülhetetlen, hogy kiürüljenek a szervezetünk vitamin raktárai. A téli elégtelen vitaminbevitel, az egyre szélsőségesebb időjárás, a napfényhiány alaposan megtornáztatja az immunrendszert, gyakran érezzük magunkat fáradékonynak, rossz a közérzetünk, hajlamosabbá válunk a depresszióra - ezért egy bizonyos negatív szintet elérve mindenképpen szükség lehet vitamin-pótlásra. Csak az nem mindegy milyen forrásból…
A vitaminok jelentőségét érdemes komolyan venni
A vitaminok élettani hatásaira és jelentőségére még csak a múlt század elején jöttek rá, amikor a vitaminhiányos táplálkozás miatt betegségek tucatjával kellett megküzdenie az embereknek és ami sokszor halálhoz is vezethetett. Ilyen betegség volt a skorbut, ami a hosszú tengeri úton résztvevőket tizedelte, vagy a beriberi, ami Ázsiában a hántolt rizs fogyasztására való áttérés következményeként alakult ki, mivel a maghéjban lévő vitaminok kimaradtak az étrendből.
A kialakuló vitaminhiány nem csak egyes szerveknél okoz funkcionális eredetű panaszokat, hanem az egész szervezet működését hátrányosan befolyásolja. Ezekre a kis molekulasúlyú szerves vegyületekre ugyanis az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van a zavartalan működéshez. Mivel az előállításukra képtelenek vagyunk, így kívülről kell biztosítani a kívánt mennyiséget a szervezetünk számára.

A vitaminok csoportosítása
A vitaminok szabályozó tényezőként játszanak szerepet az életfolyamatokban - egy részük a szervezetben fehérjékhez kapcsolódik és enzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban.
Oldhatóságuk alapján két nagy csoportjuk van:
1. Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok): A-,D-,E-,K-vitamin - mivel a fölösleg nem ürül ki a szervezetből, így a túladagolást kerülni kell, mert betegséget generálhatnak
2. Vízben oldódó vitaminok: B-vitamin csoport, C-, H.vitamin, -rövid ideig maradnak a szervezetben, a felesleg hamar távozik a vizelettel, vagy izzadás által, ezért pótolni kell őket, akár naponta is. (kivéve a B12-vitamint, mert azt a máj raktározza)
Ha egészséges vagy, és változatosan táplálkozol, akkor a különböző élelmiszerekből, zöldségekből és gyümölcsökből a legtöbb vitaminhoz könnyen hozzájuthatsz.
Mikor van szükség a vitaminok pótlására?
Az, hogy kinél, mennyi a napi vitaminszükséglet sok tényező függvénye: ilyen az életkor, az egészségi állapot, a káros szenvedélyek, vagy a végzett munka jellege.
Bizonyos esetekben megnő a vitaminszükséglet:
- meghűléses, felső légúti fertőzések vagy más betegségek esetén
- idős korban (B12-vitaminra, valamint C- és D-vitamin)
- nehéz fizikai munka vagy sportolás során
- a terhesség vagy a szoptatás időszakában (kalcium, D-vitamin, folsav, vas, B6-vitamin)
- menopauza idején (D- és E-vitamin, kalcium)
- stresszes időszakban,
- túlzott alkoholbevitel és dohányzás esetén (C- és D-vitamin)

Milyen lehetőségeid vannak a vitaminok pótlására?
A vitamin pótlásnak kétféle módja van: a természetes vagy szintetikus vitaminok használata, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod!
A legoptimálisabb, ha változatos, friss, szezonális alapanyagokból álló étrenddel biztosítod a szervezeted vitamin szükségletét, ugyanis ebben nemcsak a szükséges vitaminok, hanem az azok felszívódását támogató hatóanyagok is megfelelő arányban lesznek jelen, plusz ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, fitonutrienseket, értékes rostokat is tartalmaz.
Néhány példa:
- A-vitaminban gazdag: saláta, sárgarépa, barack, tej és tejtermékek, máj, tengeri hal, petrezselyem, paraj, margarin, tojássárgája
- B-vitaminokban gazdag: a tej, gabonamagvak, hüvelyesek, élesztő, tojás, hús, máj
- C-vitaminban gazdag: citrusfélék, citrom, csipkebogyó, káposzta, zöldpaprika, paradicsom, paraj.
- D-vitaminban gazdag: halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra
- E-vitaminban gazdag: növényi olajok, paraj, zeller, csírázó magvak, csonthéjas gyümölcsök, szója, petrezselyem,
- K-vitaminban gazdag: sertéshús, máj, növényi olajok, kelkáposzta

Mi a probléma a szintetikus vitaminokkal?
A szintetikus úton előállított vitaminok biológiai hasznosulása nincs olyan tökéletes, mint természetes vitaminoké.
Ennek több oka is van:
- legtöbbször kizárólag csak a vitamin-molekulát tartalmazzák és nincs más, a vitaminok működését támogató vegyület bennük (enzimek, koenzimek, kofaktorok)
- csökkenthetik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben
- megterhelhetik a vesét
- a gyártásukhoz olyan segédanyagokat használnak (vivőanyagok, színanyagok, konzerváló anyagok ,aromák, édesítőszerek stb.), amelyek nemhogy segítenék a szervezetet, hanem megterhelhetik azt
Ha vitamin-pótlásra van szükséged, de az a táplálkozással nem megoldható, akkor válaszd azokat a természetes eljárással készülő vitamin-készítményeket, amelyek megőrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és nincs szükség az előállításukhoz a fent említett adalékanyagokra.
Pótold te is a vitaminokat természetes forrásból!

+2 vitamindús étel receptje
Tavaszi saláta
Hozzávalók: 2 nagy fejes saláta, 3 paradicsom, 2 csokor újhagyma, 2 csomag retek, 3 sárgarépa, 1 kígyóuborka, 4 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só
Mosd meg a zöldségeket, majd a fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteld meg, és tedd salátás tálba. Keverd össze a citrommal, sóval és a petrezselyemmel ízesített kefirrel.
Rakott karalábé
Hozzávalók: 1 kg karalábé megtisztítva, vékonyra felkarikázva, 1 kg sárgarépa megtisztítva, felkarikázva, 80 dkg darált sovány sertéshús, 2 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, bazsalikom, 2 csomó zöldpetrezselyem felaprítva, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl olívaolaj
A darált húst keverd el a reszelt vöröshagymával, a fűszerekkel. Olajozz be egy tűzálló tálat, és a karalábé- sárgarépa szeleteket, a felaprított zöld petrezselymet, az ízesített darált húst rétegezve rakd le. A rétegezés közben a zöldségeket is sózd, borsozd. Legfelül a darált hús kerüljön. Öntsd fel kb. 2 dl-nyi vízzel, szórd meg reszelt sajttal, és süsd meg.
Jó étvágyat!