Tavaszi vitaminpótlás: adj esélyt a jó közérzetnek!

Ízfaktor , 2023-04-20


Tél végére-tavasz elejére szinte elkerülhetetlen, hogy kiürüljenek a szervezetünk vitamin raktárai. A téli elégtelen vitaminbevitel, az egyre szélsőségesebb időjárás, a napfényhiány alaposan megtornáztatja az immunrendszert, gyakran érezzük magunkat fáradékonynak, rossz a közérzetünk, hajlamosabbá válunk a depresszióra - ezért egy bizonyos negatív szintet elérve mindenképpen szükség lehet vitamin-pótlásra. Csak az nem mindegy milyen forrásból…
 
A vitaminok jelentőségét érdemes komolyan venni
A vitaminok élettani hatásaira és jelentőségére még csak a múlt század elején jöttek rá, amikor a vitaminhiányos táplálkozás miatt betegségek tucatjával kellett megküzdenie az embereknek és ami sokszor halálhoz is vezethetett. Ilyen betegség volt a skorbut, ami a hosszú tengeri úton résztvevőket tizedelte, vagy a beriberi, ami Ázsiában a hántolt rizs fogyasztására való áttérés következményeként alakult ki, mivel a maghéjban lévő vitaminok kimaradtak az étrendből. 
 
A kialakuló vitaminhiány nem csak egyes szerveknél okoz funkcionális eredetű panaszokat, hanem az egész szervezet működését hátrányosan befolyásolja. Ezekre a kis molekulasúlyú szerves vegyületekre ugyanis az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van a zavartalan működéshez. Mivel az előállításukra képtelenek vagyunk, így kívülről kell biztosítani a kívánt mennyiséget a szervezetünk számára.

 
A vitaminok csoportosítása
A vitaminok szabályozó tényezőként játszanak szerepet az életfolyamatokban - egy részük a szervezetben fehérjékhez kapcsolódik és enzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban. 
 

Oldhatóságuk alapján két nagy csoportjuk van:

1. Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok): A-,D-,E-,K-vitamin - mivel a fölösleg nem ürül ki a szervezetből, így a túladagolást kerülni kell, mert betegséget generálhatnak

2. Vízben oldódó vitaminok: B-vitamin csoport, C-, H.vitamin, -rövid ideig maradnak a szervezetben, a felesleg hamar távozik a vizelettel, vagy izzadás által, ezért pótolni kell őket, akár naponta is. (kivéve a B12-vitamint, mert azt a máj raktározza)
 
Ha egészséges vagy, és változatosan táplálkozol, akkor a különböző élelmiszerekből, zöldségekből és gyümölcsökből a legtöbb vitaminhoz könnyen hozzájuthatsz.
 
Mikor van szükség a vitaminok pótlására?
Az, hogy kinél, mennyi a napi vitaminszükséglet sok tényező függvénye: ilyen az életkor, az egészségi állapot, a káros szenvedélyek, vagy a végzett munka jellege.
 
Bizonyos esetekben megnő a vitaminszükséglet:
 - meghűléses, felső légúti fertőzések vagy más betegségek esetén 
 - idős korban (B12-vitaminra, valamint C- és D-vitamin)
 - nehéz fizikai munka vagy sportolás során
 - a terhesség vagy a szoptatás időszakában (kalcium, D-vitamin, folsav, vas, B6-vitamin)
 - menopauza idején (D- és E-vitamin, kalcium)
 - stresszes időszakban, 
 - túlzott alkoholbevitel és dohányzás esetén (C- és D-vitamin)

 
Milyen lehetőségeid vannak a vitaminok pótlására?
A vitamin pótlásnak kétféle módja van: a természetes vagy szintetikus vitaminok használata, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod!
 
A legoptimálisabb, ha változatos, friss, szezonális alapanyagokból álló étrenddel biztosítod a szervezeted vitamin szükségletét, ugyanis ebben nemcsak a szükséges vitaminok, hanem az azok felszívódását támogató hatóanyagok is megfelelő arányban lesznek jelen, plusz ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, fitonutrienseket, értékes rostokat is tartalmaz.

Néhány példa:
 - A-vitaminban gazdag: saláta, sárgarépa, barack, tej és tejtermékek, máj, tengeri hal, petrezselyem, paraj, margarin, tojássárgája
 - B-vitaminokban gazdag: a tej, gabonamagvak, hüvelyesek, élesztő, tojás, hús, máj
 - C-vitaminban gazdag: citrusfélék, citrom,  csipkebogyó, káposzta, zöldpaprika, paradicsom, paraj. 
 - D-vitaminban gazdag: halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra 
 - E-vitaminban gazdag: növényi olajok, paraj, zeller, csírázó magvak, csonthéjas gyümölcsök, szója, petrezselyem, 
 - K-vitaminban gazdag: sertéshús, máj, növényi olajok, kelkáposzta

 
Mi a probléma a szintetikus vitaminokkal?
A szintetikus úton előállított vitaminok biológiai hasznosulása nincs olyan tökéletes, mint természetes vitaminoké.

Ennek több oka is van:

 - legtöbbször kizárólag csak a vitamin-molekulát tartalmazzák és nincs más, a vitaminok működését támogató vegyület bennük (enzimek, koenzimek, kofaktorok)

 - csökkenthetik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben

 - megterhelhetik a vesét

 - a gyártásukhoz olyan segédanyagokat használnak (vivőanyagok, színanyagok, konzerváló anyagok ,aromák, édesítőszerek stb.), amelyek nemhogy segítenék a szervezetet, hanem megterhelhetik azt

 
Ha vitamin-pótlásra van szükséged, de az a táplálkozással nem megoldható, akkor válaszd azokat a természetes eljárással készülő vitamin-készítményeket, amelyek megőrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és nincs szükség az előállításukhoz a fent említett adalékanyagokra. 
 
Pótold te is a vitaminokat természetes forrásból!

 
+2 vitamindús étel receptje
 
Tavaszi saláta 
Hozzávalók: 2 nagy fejes saláta, 3 paradicsom, 2 csokor újhagyma, 2 csomag retek, 3 sárgarépa, 1 kígyóuborka, 4 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só
Mosd meg a zöldségeket, majd a fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteld meg, és tedd salátás tálba. Keverd össze a citrommal, sóval és a petrezselyemmel ízesített kefirrel. 
 
Rakott karalábé 
Hozzávalók: 1 kg karalábé megtisztítva, vékonyra felkarikázva, 1 kg sárgarépa megtisztítva, felkarikázva, 80 dkg darált sovány sertéshús, 2 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, bazsalikom, 2 csomó zöldpetrezselyem felaprítva, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl olívaolaj
 
A darált húst keverd el a reszelt vöröshagymával, a fűszerekkel. Olajozz be egy tűzálló tálat, és a karalábé- sárgarépa szeleteket, a felaprított zöld petrezselymet, az ízesített darált húst rétegezve rakd le. A rétegezés közben a zöldségeket is sózd, borsozd. Legfelül a darált hús kerüljön. Öntsd fel kb. 2 dl-nyi vízzel, szórd meg reszelt sajttal, és süsd meg.
 
Jó étvágyat!
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE