Alacsony kalóriatartalmú finomságok a diétádban

Ízfaktor , 2023-08-24


Nyár, hőség, strand - bár a nagy meleg hatására nincs olyan nagy az étvágyunk, de olyan sok a kísértés, hogy ember legyen a talpán, aki nem csábul el a büfék és vendéglátóhelyek kínálatát látva. Annak, hogy mégis kordában kell tartani ezen érzéseket több oka is lehet: egyrészt az, hogy a kánikulában nem érdemes túlterhelni a szervezetünket nehéz, zsíros, túlcukrozott ételekkel, másrészt sokaknak egészségügyi okokból is diétázni kell. Na és akkor még az “önszántukból” fogyókúrázókat nem is említettük, akiknek szintén kijár minden elismerés azért az ellenállóképességért, amivel rendelkeznek. 



A diéta nem koplalást jelent és nem is azt, hogy minden finomságról le kell mondani
Nincs azzal semmi baj, hogy a diétád alatt is finomságra vágysz. Nem kell, hogy emiatt feladd az elhatározásodat vagy lemondj az ízekről. Egyszerűen csak olyan táplálékok közül kell válogatni, amelyeknek alacsony az energiatartalma. A következőkben ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgodat.


A 30 legalacsonyabb kalóriatartalmú étel

1. Paradicsomleves - egészséges, finom, tápláló, számos vitamin és tápanyag található benne, és csak 74 kalóriát tartalmaz egy csészényi adagja. Nincs benne koleszterin és nagyon alacsony a telített zsírsav-tartalma is. Sokféleképpen elkészíthető.

2. Fagyi – meglepő, de az alacsony zsírtartalmú és édesítőszerrel készült fagyi kalóriaszegény, mégis krémes és finom.

3. Sós rúd, sós ropi – azoknak, akik nem szeretik a mogyoróféléket vagy a különféle magvakat (vagy allergiásak rájuk), kiváló alternatíva lehet a ropi. Keresd a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat és természetesen limitáld az elfogyasztandó mennyiséget is.

4. Pattogatott kukorica – igazi étvágyűző, nagyobb mennyiséget is elfogyaszthatsz belőle, jól megtölti a gyomrodat.

5. Sült alma – a gyümölcsök alapból jó megoldást jelenthetnek az étkezések közötti üres időszakok kitöltésére, különösen igaz ez az almára, ami mindig is az egyik legegészségesebb és legnépszerűbb harapnivaló volt. Előnye, hogy számtalan formában fogyasztható, így soha nem lesz unalmas. Sütve nagyon finom, képes akár a süteményeket is maximálisan helyettesíteni. Tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

6. Sajtos tortilla – bár a sajt nem éppen a kalóriaszegény ételek egyike, de a zsírszegény tejből készült változatai még beleférnek a diétába. Reszelj pici sajtot a tortillára, tedd a mikróba 20 másodpercre, és már eheted is a finom ropogtatnivalót.

7. Bébi répa – a főtt répa nagyon jó az éhség csillapítására, tele van vitaminnal, béta karotinnal.

8. Túró sárgadinnyével – a túró értékes fehérjetartalma sokáig teltségérzetet biztosít, a gyümölcs pedig a rost-,vitamin-, és ásványi anyag tartalmával járul hozzá a megfelelő tápanyagok beviteléhez.

9. Félig sült burgonya salsával – süsd meg héjában a burgonyát, vágd ketté, majd tegyél rá ízesítőként egy teáskanál salsát - ezzel egy kalóriaszegény, finom és tápláló csemegéhez juthatsz

10. Sajtos keksz – a teljes kiőrlésű lisztből készült keksz ideális éhségűző, hiszen a rosttartalma hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzést, a sajt pedig sok kalciummal és fehérjével szolgál.

11. Mandula – 14 darab pörkölt mandulamag még bőven belefér a 100 kalóriás határba. Gazdag rostokban, fehérjében.

12. Áfonyaturmix – rengeteg értékes tápanyaggal szolgál: kalcium, ásványi sók, antioxidánsok, vitaminok vannak benne. AZ elkészítése is egyszerű: csak turmixolj össze némi zsírszegény joghurtot egy csésze áfonyával és kevés jéggel, így egy nagyon egészséges, finom, frissítő italt kapsz.

13. Sajtos pita – kiváló, alacsony kalóriatartalmú szendvics helyettesítő.

14. Fagyasztott mangó kocka – finom hűsítő csemege, ami nagyon egészséges, tele van béta karotinnal, rosttal, vitaminnal (például egy adag a napi C-vitamin szükséglet 60%-át képes fedezni)

15. Joghurt napraforgómaggal – egy teáskanálnyi napraforgómagot keverj el fél csészényi sovány joghurttal. A magok finomabbá és élvezetesebbé teszik a joghurtot, ami kiváló fehérjeforrás.

16. Mogyoróvajas almaszeletek – édes és sós ízek keveréke: vágj fel 1 csészényi almát, és kenj mindegyik szeletre vékonyan natúr mogyoróvajat.

17. Fagyasztott banán – vágj ketté egy banánt, szúrj beléjük pálcikákat és vond be vékonyan sovány joghurttal, majd tedd be a fagyasztóba. A végeredmény egy alacsony kalóriatartalmú hűsítő édesség.

18. Zsírszegény görög joghurt mézzel – a görög joghurt finom krémes állagú, amit tovább dúsíthatsz egy teáskanálnyi mézzel, hogy még finomabb legyen, olyan, lesz mintha krémes desszertet ennél.

19. Füstölt lazactekercs – ha húsos finomságot ennél, akkor a lazactekercs neked lett kitalálva. A füstölt lazacból vágott vékony szeletekre, kenj sovány krémsajtot majd tekerd fel. Egy ilyen tekercsben rengeteg fehérje és szívbarát omega-3 zsírsav van. Egyszerre 2-3 darabot fogyaszthatsz belőle.

20. Fagyihelyettesítő jeges joghurt-szendvics – zsírszegény joghurtból egészséges és finom fagyit kreálhatsz, a különféle ízesített joghurtok széles variációs lehetőségeket biztosítanak. Két teáskanálnyi joghurtot kenj két graham keksz közé, és fagyaszd le.

21. Zabpehely – tévedés ne essék: nem muszáj tejjel vagy joghurttal együtt fogyasztani, akár önmagában is finom ropogtatnivaló.

22. Zöldségszeletek és salsa – egészséges és finom párosítás igen alacsony kalóriatartalom mellett. Szeletelj fel egy csészére való zöldséget (bármit, amit jobban preferálsz), tegyél rá kevés salsát és kész is a friss, ropogós csemege

23. Gombás ételek – kiváló fehérjeforrások, rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal. tartalmaznak.

24. Karfiol – 100 grammonként csupán 25 kalóriát tartalmaz, így lelkiismeretfurdalás nélkül eheted puhára főzve, pici tejjel vagy vajjal pürésítve.

25. Cukkini – ő a legsokoldalúbban felhasználható zöldségféle, amit még a magas kalóriatartalmú tészták helyettesítésére is bevethető. Grillezhető, süthető, párolható, tölthető és nagyon finom leves készülhet belőle. Sok foszfort, A-, B1, B2-, B6-vitamint tartalmaz, és nagyon magas a folsav-tartalma. Rosttartalma segít a telítettségérzés kialakulásában.

26. Nyers uborka – a diétás ételek egyik legnépszerűbb alapanyaga, sok rostot és béta-karotint tartalmaz.

27. Tojás – az alacsony kalóriatartalmú reggelik alapja, magas fehérje tartalmának köszönhetően hosszan biztosítja a jóllakottság érzését.

28. Mozzarella – a legsoványabb sajtok egyike, miközben laktató és kalóriaszegény.

29. Csirkemell – az egyik legnépszerűbb kalóriaszegény alapanyag, ami sokféleképpen elkészíthető. Az elkészítési módra azonban figyelni kell, mert például ha baconbe tekered vagy rántva készíted el, azzal nagymértékben megnő a kalóriatartalma. Bőr nélkül érdemes fogyasztani.

30. Natúr joghurt – tápláló, kalciumban gazdag és a diétás ételek tökéletes alapanyaga.



A sor folytatható lenne, hiszen számos olyan alacsony kalóriatartalmú alapanyag létezik, amelyekből megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal, megfelelő párosítással és fűszerezéssel tápláló, laktató és diétás ételek sorát lehet elkészíteni. Próbálj ki te is minél többet, és tedd változatossá és élvezetessé az étkezéseidet. Az ízélmény a diétázókat is megilleti!
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE