Miért érdemes spenótot enni?

Ízfaktor , 2023-06-22


A spenótról (vagy parajról) megoszlanak a vélemények: van, aki szereti és van akit ki lehetne a világból kergetni minden olyan étellel, ami spenótból készült. A spenót feltehetőleg a Közel-Keletről, az ősi Perzsiából származik, Irán területén még napjainkban is vadon nő.
 
Már több mint 2000 éve termesztik, Európában a IX. században ismerték meg, Angliába és hazánkba az 1500-as évek közepén jutott el. A spenót ma már – köszönhetően a globális kereskedelemnek – egész évben elérhető, de valljuk be, az íze akkor a legzamatosabb, amikor éppen szezonja van (április-május). A legnagyobb spenót termelő országnak az Egyesült Államok és Hollandia számít.
 
Nagyon fontos ipari növény, jelentős mennyiséget dolgoz fel belőle a hűtőipar, a konzervipar és a szárítóipar.

 
A spenót jellemzői
Egynyári növény, ami akár 30 cm magasra is megnő. Növénytanilag ugyanabba a családba tartozik, mint a cékla vagy a mángold. Ez az ízében is érvényesül: enyhén kesernyés, mint céklalevél, és kissé sós, mint a mángold. Levelei változatos alakúak, különböző méretűek 2-30 cm hosszúak és 1-15 cm szélesek.
 
A spenótnak több fajtája is van: Popeye, ami friss fogyasztásra alkalmas fajta, A Matador, ami őszi-tavaszi vetésre ajánlott gyors növekedésű, a Bébispenót, ami ideális salátákba, mert az íze enyhén édeskés, kevesebb oxálsavat tartalmaz. 
 
Mire figyelj, amikor spenótot vásárolsz vagy használsz?
 
1. mindig olyan spenótot válassz, aminek élénk mély zöld levelei vannak, azok frissek és zsengék. A nyálkás leveleket semmiképpen ne vedd meg, mert a nyálkásodás már a romlás jele.
 
2. részesítsd előnyben a biogazdaságból származó spenótot
 
3. ne mosd meg tárolás előtt, mert a víz gyorsítja a romlást
 
4. fogyaszd frissen, nyersen
 
5. ha mégis megfőzöd, akkor ne főzd túl, maximum 1 percre tedd forró vízbe - hő hatására gyorsan lebomlanak a benne található értékes vitaminok

 
Mi van benne? 
Koncentrált formában tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. A diétázók kedvence lehet, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma (20 kcal/100 gramm), viszont magas a fehérjetartalma, gazdag vitaminokban (A-, B2-, B6-, C-, K-vitamin tartalma jelentős), és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, króm,  vas, mangán,magnézium, kalcium), flavonoidokban, karotiniodokban, klorofillban, luteinben.
 
Táplálkozás-élettani hatásai széleskörűek:
- magas rosttartalma miatt könnyíti az emésztést, tisztítja a bélrendszert
- antioxidánsai csökkentik a gyulladásokat - 13 különböző flavonoid vegyületet azonosítottak benne
- javítja a látást - az A-vitamin mellett koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint
- vastartalma miatt megelőzi a vérszegénységet
- támogatja a keringést
- megelőzi a csontritkulást (magas Ca és P-tartalma miatt)
- energiát biztosít
- gazdag forrása a fitonutrienseknek (flavonoid, karotinoid, klorofill)
 
Hogyan készítik el máshol?
 
Mondhatni, ahány ország, annyi szokás:
- Törökországban burek készül belőle (ami egy töltött tésztaféleség)
- Olaszországban mazsolával, fenyőmaggal, vagy szardellával kínálják
Észak-Afrikában csípősen-fűszeresen szeretik: borssal, római köménnyel chili paprikával, fokhagymával ízesítik
- Spanyolországban olívaolajjal, fahéjjal, fokhagymával, vöröshagymával, paprikával eszik
- Görögországban főtt rizst, feta sajtot és mentát adnak hozzá
- Franciaországban szerecsendióval fenyőmaggal, fokhagymával bolondítják
 
Felhasználható főzeléknek, salátának, levesekbe, pitékbe, felfújtakba, tortákba, sajt- és tojásételekbe. A zsenge levelek pároláshoz, rizottóhoz, tésztákhoz, nyersen salátákhoz kiváló. 

 
+2 RECEPT
 
Egyszerű spenótleves
Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó, 40 dkg spenót, 1 brokkoli, 4 dl tej só, bors, 3 gerezd fokhagyma 
A zellergumót és a brokkolit főzd meg, majd a leforrázott spenótlevéllel és a zúzott fokhagymával együtt turmixold össze. Sózd, borsozd ízlés szerint, öntsd fel a tejjel, és forrald össze.
 
Spenótos köret
Hozzávalók: 50 dkg spenót, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg liszt, 15 dkg búzadara, 4 tojás, 4 dl tej, pici vaj, só, olaj
A megmosott spenótot felszeletelés után az olajon a sóval fedő alatt párol puhára. Közben a tojásokat dolgozd a darával, a liszttel, öntsd fel a tejjel, majd keverd el a spenóttal. A masszát terítsd kivajazott tepsire, és forró sütőben, kb. 15 perc alatt süsd meg. Köretként nagyon finom.
 
 
Jó étvágyat!
 

 Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE