Salátázzunk rendszeresen!

Ízfaktor , 2021-07-12


Nincs több kifogás - jöhet a bőséges zöldségfogyasztás!
Ha jártál mostanában a piacon, akkor személyesen is meggyőződhettél arról, hogy mekkora a kínálat a zöldségfélékből. Amerre a szem ellát csordultig vannak a rekeszek, az asztalokról szinte leömlenek a friss, zsenge zöldségfélék: a ropogós saláta a pirosló retek, az étvágygerjesztően illatozó újhagyma, a spenót, a karalábé, az újburgonya, újrépa - de nem is folytatom a sort, hiszen sorra jelennek meg a valódi idény zöldségek-,és gyümölcsök. Egészségesebben, változatosabban  étkezhetünk - még akkor is, ha nem igazán akarunk diétázni. Ha pedig szeretnénk megszabadulni a rossz szokásainktól, - és mellesleg jó pár kéretlenül felkúszó kilótól,-  akkor a zöldségekből (vagy gyümölcsökből) készített saláták fogyasztása minden szempontból jól jön: szerepet játszik a vitamin- és ásványianyag-pótlásban, kevés kalóriát tartalmaz, a magas rostbevitel  teltségérzetet okoz, és még az emésztést is karbantartja.
 

Mi a saláta?

A saláta több alapanyag keverékéből készült, általában hidegkonyhai étel, amit önállóan vagy köretként fogyasztunk. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden zöldségből (és gyümölcsből) készíthető saláta – csak az egyéni ízlés, és a kapható alapanyagok szabhatnak határt a fantáziánknak. Fogyaszthatjuk őket előételként, köretként,-  hússal, sajttal dúsítva akár főételként, vagy csak a két főétkezés között egészséges nassolnivaló gyanánt. Rövid idő alatt nagyon változatos, ízletes,  és ínycsiklandozó ételeket remekelhetünk – a számtalan házilag is könnyedén elkészíthető - öntetnek, mártásnak és szósznak köszönhetően. A házilagos elkészítés most kiemelten fontos – hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy az öntet semmiféle tartósítószert, ízfokozót, színezéket sem tartalmaz.
 

Miért jó salátázni?

Több szempontból is:

 • segít helyettesíteni, és leküzdeni  a rossz beidegződéseket - a reggeli cukrozott gabonapelyheket leválthatjuk egy epersalátával, a tízóraira gyors egymásutánban leküldött csokikat egy salátás szendviccsel,  a nehéz többfogásos nehéz ebédeket egy grillezett húsos salátamixel

 • ízeikkel, színeikkel változatossá teszik az étkezést

 • az egészséges táplálkozás egyik alappillérét alkotják

 • sokféleképpen elkészíthetőek, egyedi ízvilágot biztosítanak, előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyaszthatóak
 
Az élettani hatásaik is sokrétűek:


 • nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, és ásványi anyagokat - már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K-vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%-a, C -vitamin szükségletünk 45%-a.

 • nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalmuk
 
 • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést, hamar teltségérzetet biztosítanak, könnyen emészthetőek, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, lassítják a szénhidrátok felszívódását, csökkentik a koleszterinszintet

 • alacsony a kalóriatartalmuk

 • serkentik az epe kiválasztást

 • csökkentik a magas vérnyomást

 • megelőzik a csontritkulást,

 • csökkentik a gyerekek hiperaktivitását

 • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást

 • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk,magas fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes  • hormonfüggő daganat típusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztatarák), védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen

 • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 • élénk színeikkel, jól lehűtve, üdítő, frissítő ízeikkel alkalmasak az étkezés bevezetésére, az étvágy felkeltésére és fokozására
 
A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját  ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú-, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is. Ízesíthetjük zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is. Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.


Salátákat salátákból
Az igazi saláta-kedvelők eddig csalódottan konstatálták, hogy az “igazi” saláta-fajtákról még nem esett szó. A magyar nyelvben ugyanis a saláta szó nemcsak az ételt, hanem a fejes salátát is jelenti.

A leggyakrabban használt saláta fajták:
 
FEJES SALÁTA
Az egyik legkedveltebb zöldség: béta-karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, magas antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét. Cukorbetegek, túlsúlyosak is fogyaszthatják. A legtöbb helyen nyersen és hidegen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben vagy tacoban. de van ahol a kerti salátát megfőzik.
 
JÉGSALÁTA
A fejes saláták egyik változata - tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű saláta fajta, ami magas víz-tartalommal rendelkezik. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak (hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is frissek). Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta - gépsonkával, reszelt sajttal, mustáros, fokhagymás, olívaolajos öntettel kellemes nyári vacsora. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van az emésztőrendszerre.
 
ENDÍVIA-SALÁTA
Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés, ami miatt önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.
 
RADICCHIO-SALÁTA
Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.
 
FRIESE-SALÁTA
Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..
 
LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA
Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják. A Lollo típusú tépősaláták a mediterrán térségéből, Itáliából kerültek hozzánk. A hazai piacon három típusával találkozhatunk a leggyakrabban: a Lollo rosso, Lollo bianco (vagy bionda) és a Lollo verde változatokkal. A Lollo rosso keményebb leveleinek köszönhetően sokáig megőrzi frissességét. Nagyon jól mutat a többi salátával kombinálva szendvicsek,  felvágottas tálak, sajttálak,  díszeként. A Lollo salátában nagyon sok az ásványi só,  kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. A színéért a béta-karotin a felelős, ami erősíti az immunrendszert, véd a daganatos-, és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a  bőr-, haj-, és a fogíny egészségének megőrzéséhez. Emellett B1-, B2- , B6-, C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.
 
MADÁRSALÁTA
Van, aki galambbegyként, mások mezei salátaként ismerik. A madársaláta egész Európában elterjedt - hazánkban vadon is él. Gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, jódot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is. Dióra emlékeztető, enyhén borsos íze van, amit a citrom még különlegesebbé varázsol. Egy szelet vajas kenyérre szórva, pici sóval meghintve egyszerű reggeli, tízórai vagy uzsonna lehet. Ha ehhez még némi sonka, sajt, főtt tojás, esetleg paradicsom-, paprika- vagy uborkaszelet is hozzáadódik - akkor már kész is a könnyű, de laktató vacsora.
 
RÓMAI SALÁTA
Jellegzetes, kissé kesernyés íze van, ami annál kifejezettebb, minél  sötétebb a színe. Általában önmagában fogyasztják, a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel.
 
RUKKOLA
Saláta és fűszernövény. Az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B- vitamint. Viszonylag magas jódtartalma miatt fogyasztása pajzsmirigybetegségek esetén csak kis mennyiségben javasolt. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.
 

A salátakészítés megszívlelendő alapelvei:

Ahhoz, hogy egészséges és ízletes étel kerüljön az asztalunkra néhány saláta készítéssel kapcsolatos alapelvet be kell tartanunk:

 • mindig ép, friss, romlatlan - szezonálisan beszerezhető nyersanyagokat válasszunk, mert csak ezeknek teljes az élvezeti értéke, és tápanyagtartalma

 • alaposan tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől,

 • a zöldségek pucolásánál, a gyümölcsök hámozásánál törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb rétegben végezzük a műveletet, hiszen a legtöbb vitamin a héj alatt található

 • a salátaleveleket soha ne vágjuk, csak tépkedjük – mert mire eljön a tálalás - elszíneződhet a levélrész vágott széle

 • a ropogós zöldsalátákat soha ne mossuk meleg vízzel és ne sózzuk be nagyon előre, mert ezzel veszít a frissességéből, és a vitamintartalmából

 • ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódhassanak (A-, D-, E-, K-vitamin) szükség van némi zsiradékra – ezért az öntetekben ott a helye a különböző saláta olajoknak(napraforgó olaj, olívaolaj,repceolaj, kukoricaolaj, földimogyoró olaj, tökmagolaj, dióolaj, szójaolaj, szezámolaj)

 • a saláták savanyítására lehetőleg kerüljük az esszenciákat, és csak természetes savanyító-anyagokat: bor- és gyümölcs-eceteket, balzsamecetet vagy citromlevet alkalmazzunk

 • óvatosan bánjunk a fűszerezéssel is: 2-3 féle fűszernél többet ne tegyünk bele, mert elnyomja a friss zöldségek eredeti ízét

 • az elkészült salátát letakarva, két-három órát hűtőszekrényben érlelve, előhűtött üveg vagy porcelán salátás tálban, hidegen tálaljuk. Soha ne tegyük fémből készült edénybe, mert az ecetes-sós lé kioldhatja annak fém tartalmát, amitől kellemetlen ízűvé válik.
 
PLUSZ 1 RECEPT
 
TOJÁSOS SALÁTA
Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej
lilahagyma
Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors
A salátát el tépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.
 
Jó étvágyat mindenkinek!

 
Írta: Faar Ida


Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE