"Pihentető" nyári étrend

Ízfaktor , 2021-07-29


Minden nyár más, de az idei  a kialakult járvány helyzet miatt sajnos rendhagyó lesz: nem oda, és nem akkor utazhatunk nyaralni ahova, és amikor szeretnénk.  A máskor oly  önfeledt perceket óhatatlanul beárnyékolja a fertőzésveszély folyamatos jelenléte. Körültekintőnek  és óvatosnak kell lennünk még akkor is, ha ez túlságosan megterhelőnek tűnik.
 
Miért kell megállnod Neked is?
Mert pihenni - regenerálódni muszáj!
A pihenés alapvető szükséglet -  feltétele  az egészségünk megőrzésének. A Te szervezetednek is regenerációra van szüksége ahhoz, hogy  problémamentesen működjön. Ez a pihenés jelenthet testi és szellemi, illetve aktívan és passzívan eltöltött pihenést. Minden olyan passzív és aktív tevékenység, ami a mindennapi feszültségektől mentesíteni tud - örömet és kikapcsolódást nyújt - a javadra válik.
 
Mi a passzív pihenés?
A passzív pihenés  az alvás és a relaxáció. Az alvásigényed életkoronként különböző, amit az egészségi állapotod és a szervezeted terhelésének nagysága is befolyásolhat.
Relaxáció közben az éberségedet alacsonyabb szinten tartva éred el az izmaid ellazulásával járó pihenő állapotot, aminek hatására javul a szellemi teljesítőképességed, kiegyensúlyozottabb leszel, és javulhat a stressztűrő képességed is.
 
Aktív pihenés
Az aktiv pihenésnek számos fajtája létezik - ami közös bennük az, hogy az elvégzett tevékenység kikapcsolódást nyújt a terhelés, a mindennapi munka, és a stressz hatásai alól. Ez megnyilvánulhat sporttevékenységben, játékban, (pl. sakk, kártya) vagy többféle szabadidős és hobbitevékenységben (pl. horgászat, kertészkedés).
 
Szállj ki a mókuskerékből!
Legalább évente egyszer ki kell szállni a mókuskerékből - és kötelezően nyaralni KELL! A nyaralás teljes idegi és lelki ellazulást kell, hogy teremtsen. Ekkor jön el a nyugalom és béke időszaka, amit csak önmagadra és a szeretteidre szánhatsz.
 
Mit kaphatsz általa? A kikapcsolódás, lazítás fokozza a tűrőképességedet, javítja egészségi állapotodat, ellenállóvá tesz a stressz helyzetekkel szemben, és testileg-lelkileg felfrissülve, megerősödve nézhetsz szembe az új kihívásokkal.
 
Pihenés, nyaralás - plusz kilókkal?
Ha kevesebb a stressz, kevesebb a rohanás, kevesebb a mozgás - több a lazítás, többféle étel, édesség, helyi specialitás kerül megkóstolásra - és már meg is van a baj: a plusz kilók szinte észrevétlenül rakódnak rád.
 
Persze ennek nem biztos, hogy így kell lennie: minimális  odafigyeléssel - és NEM lemondással, vagy drákói fegyelmezettséggel - megoldhatod, hogy a nyaralás ideje alatt se kelljen állandó küzdelmet folytatnod a mérleggel. Hogyan? Egészséges ételek választásával.
 
Egészséges ételek nyaralás idejére az egész családnak


1. Ne feledjétek: a  nyaralás is lehet stresszforrás, ha nem kezditek el a készülődést idejekorán. Az utazás előtti kapkodás feszültsége nem hiányzik senkinek: tessék mindent alaposan megtervezni és megszervezni. Ne feledkezzetek meg az utazás alatti családi élelmiszer ellátmányról sem - ezek olyan egészséges élelmiszerek, amelyeket bátran elővehettek a pihenés alatt is.  Ellenkező esetben egészségtelen gyorséttermi ételek, tartósitószerekkel , étvágyfokozó nátrium-glutamáttal teletömött készételek várnak rátok. 
 
Mi mindent csomagolhatsz az utazás idejére?
Teljes kiőrlésű pékárúból készített szendvicseket, sok zöldséggel, vagy a szállítást jól bíró  gyümölcsöket almát, körtét, banánt), esetleg olajos magvakat.
 
Na és a nyaralás alatti időszakra?
Tartós élelmiszereket - tésztát, kétszersültet, egészséges rágcsákat, kekszeket.

2. Fontos, hogy akár itthon, akár külföldön nyaraltok (jelenleg itthon tanácsosabb ) ismerjétek meg a helyi specialitásokat - a magas cukor-, és zsírtartalmú ételeket lehetőleg csak kóstolás formájában.  Ha valamelyik kifejezetten ízlik - még a receptjét is elkérhetitek, hogy hazaérve újra  elkészíthessétek.

3. Az ételek kiválasztásánál figyeljetek arra, mit terveztek a nap további részére. Ha hosszú túra vár rátok- étkezzetek energiadúsan, és ne feledkezzetek meg a tízórai, vagy uzsonna odapakolásáról sem - viszont ha napozni készültök, vagy a vízben akarjátok áztatni magatokat - semmiképpen ne válasszatok nehéz - az emésztőrendszert túlterhelő - ételeket (például zsiros, fűszeres sülteket).

4. Reggelizzetek! A reggeli a nap legfontosabb étkezése: energiát, életfontos vitaminokat, ásványi anyagokat biztosít a szervezetetek számára. Szerencsére a szállodák különösen ügyelnek az ételek sokféleségére: válasszátok mindig az egészségesebb alternativákat -  cukros péksütemények és baconszalonna helyett teljes kiőrlésű pirítóst, omlettet, sovány húsokból készült  felvágottakat, és szezonális gyümölcsöket.

5. Jó hír: módjával ugyan, de desszertet is ehettek - hiszen vakáción vagytok, nem szólhat minden a lemondásról. Akár  joghurtos-gyümölcsös finomságot választatok, akár a cukortól csöpögő édességeket - egy a lényeg: a mennyiség. Soha ne habzsoljatok - lassan, ízlelgetve egyétek meg a finomságot - és egy pillanatig se legyen bűntudatotok miatta.

6. Készítsetek stratégiát : mikor-mit akartok enni! Mindenhol van gyümölcs, saláta, tojás, müzli, sajtok és felvágott, de nem kell minden nap végigenni az összes variációt. Ha mindent meg akartok kóstolni, tedd ezt több nap alatt.

7. Vacsorára csak könnyű ételeket fogyasszatok (és az alvás is könnyebben megy majd) - válasszatok finom, de könnyű menüt, például leveseket, salátákat, húsokat. Részesítsétek előnyben a grillezett, sovány húsokat a zsíros, nehéz ételek helyett, ehettek tenger gyümölcseit, vagy halakat.

8. Ne feledkezzetek meg a megfelelő folyadékfogyasztásról sem! Figyeljetek oda, hogy az italaitok ne legyenek cukrozottak, üdítő helyett jobb megoldás a palackozott víz, a kalóriadús koktélok helyett pedig inkább száraz bort válasszatok!

9. Vezessetek be újításokat az étkezésetetekbe!
A nyári időszak ideális arra, hogy egészséges újításokat vezessetek be az étkezés terén. Fogyasszátok a húsokat grillezve, köretnek párolt zöldségeket, salátákat, - sütemények helyett  pedig ehettek gyümölcsöket - ezekkel az  apró változtatásokkal több 100 kalóriát is megspórolhattok alkalmanként.

10. Ha a családban valakinek táplálék allergiája van, vagy speciális diétat kell tartania még körültekintőbbnek kell lenni az ételek megválasztásánál - hiszen a figyelmetlenségnek súlyos következményei lehetnek.  Kérjetek pontos tájékoztatást az ételek összetevőiről az allergén-anyagokról.

 
Az idei nyaralás lehet, hogy kicsit másabb lesz az eddigieknél, de kellő odafigyelés mellett ugyanúgy feltöltődhettek, regenerálódhattok mint máskor. Kellemes pihenést mindenkinek!
 

Írta: Faar Ida



Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE