Nyers ételek szerepe a táplálkozásban.

Ízfaktor , 2021-10-21


Főzni öröm. A változatos alapanyagokból a főzés eredményeképpen finomabbnál-finomabb ételek kerülnek a tányérjainkra, ízek és zamatok adódnak össze, és teljesednek ki. De vajon egészségesek is a főtt ételek? Vagy jobb lenne nyers étrendre áttérni? Ennek járunk most utána…

 

Mi jellemzi az egészséges táplálkozást?

Egyre magasabb az ingerküszöbünk akkor, amikor az egészséges táplálkozásról hallunk. Nem csoda, hiszen sokszor még a csapból is az folyik, hogy mit nem lehet enni, mit kell kerülni, mivel kell helyettesíteni, milyen aktuális divatdiéta kering éppen a világban.
Csak egyről esik a legkevesebb szó: a klasszikus értelemben vett egészséges táplálkozásról, ami :

 • mellőz minden drasztikus megszorítást,
 • engedélyezi valamennyi tápanyagcsoportot (szénhidrát, fehérje, zsír)
 • hozzájárul az optimális testtömeg eléréséhez és megtartásához,
 • segít a mennyiségi és a minőségi alultápláltság megelőzésében,
 • biztosítja a kellő vitamin-, és ásványi anyag bevitelt
 • véd az olyan krónikus, nem fertőző betegségektől, mint amilyen a diabetes, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák

 

A kiegyensúlyozott, vegyes étrend alapismérvei.

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy ha lényegében mindent ehetsz, akkor mégis hogy lehet egészséges a táplálkozásod? A válasz az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségében és minőségében rejlik. Azaz:

 • mérsékeld a telített zsírok (sertészsír, kacsazsír, szalonna, kolbászfélék stb.), a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek (pudingok, csokik, cukorkák, kekszek)   és a túl sós ételek fogyasztását
 • egyél színesen és változatosan annak érdekében,hogy az ételekben külön-külön megtalálható összetevők felerősíthessék egymás hatását.
 • a vegyes étrend részeként mérsékelt mennyiségben fogyassz állati eredetű élelmiszereket - húst, tojást, halat
 • fogyassz rendszeresen teljes értékű gabonaféléket, zöldségféléket, gyümölcsöket, tejtermékeket, olajos magvakat (a magas energiatartalom miatt mértékkel)

 

Nyers ételek szerepe a táplálkozásban - nyersen vagy főzve egészségesebb az étel?

Számos kutatás irányult már ennek a kérdésnek a megválaszolására, hiszen mindkét alternatívának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Léteznek olyan bizonyítékok, amelyek szerint a nyers ételek egészségesebbek, hiszen a főzés megváltoztatja az élelmiszer szerkezetét, emészthetőségét, elpusztítja a vitaminok és enzimek egy részét. Viszont ezzel szemben ott áll az a tény, hogy a rák vagy a szívroham kialakulásának esélyét csökkentő - paradicsomban is megtalálható - likopin szintje csak hő hatására emelkedik meg olyan mértékben, hogy még erősebb antioxidánsnak bizonyul a nyers paradicsom C-vitaminjánál is.

Hasonló kettősség jellemzi a brokkolit is: nyersen fogyasztva növeli a mirozináz enzim szintjét, ami a rákos sejtek növekedését gátló szulforafán nevű vegyület létrehozásáért felelős. Ha főve eszed a brokkolit, hő hatására a mirozináz enzim elpusztul, viszont nagyobb mennyiségben aktiválódik az indol, ami szintén védhet a daganatos megbetegedések ellen.
A sárgarépa magas béta-karotin tartalma is jobban érvényesül főzve, mint nyersen, viszont a paprika nyersen fogyasztva tudja a legmagasabb C-vitamin tartalmat biztosítani.

Összességében elmondható, hogy a szervezetünknek mindkét ételtipusra szüksége van: a nyers ételekre ugyanúgy, mint a főtt ételekre.

 

Miért jók a főtt ételek?

A főtt ételek:

 • könnyebben meg lehet rágni
 • könnyebben emészthetőek
 • egyes típusaiban jóval több antioxidáns van, mint a nyers változatukban (paradicsom-likopinja, sárgarépa-béta-karotinja)
 • nem tartalmaznak káros mikroorganizmusokat ( a hő hatására elpusztulnak)
 

Miért jók a nyers ételek?

A nyers ételek:

 • helyreállítják a szervezet egyensúlyát
 • tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat
 • serkentik az anyagcserét
 • növelik a szervezet energiaszintjét
 • finomítatlan, feldolgozatlan, vegyszer-, tartósítószer- és adalékanyag-mentes alapanyagok
 • cukortartalma természetes forrásból származik
 • lúgosító hatásúak
 • erősítik az immunrendszert
 • lassítják az öregedési folyamatokat
 • védelmet nyújtanak a külső káros környezeti hatásokkal szemben
 • zsír és koleszterin-tartalmuk elhanyagolható, vagy nincs is
 

Van, aki a nyers ételekre való teljes átállást választja, azaz semmit nem főz meg, hanem a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, növényi csírákat, olajos magvakat teljesen nyersen, szárítva, minimális melegítéssel vagy erjesztve eszi meg. A nyerskoszt  egy tudatos életformát jelent, olyan egészséges táplálékokkal, amelyek biztosítják a teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendet. Nagy odafigyelést és komoly elhatározást igényel, nem lehet egyik napról a másikra belevágni, csak lépésről-lépésre haladva bevezetni.

+1 nyers étel recept
GYORS ŐSZI-TÉLI  VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 darab lila karalábé, ½ fej lilakáposzta, 3 gerezd fokhagyma(zúzva), só, őrölt bors, 2 evőkanál hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj
 
A megtisztított lereszelt zöldségeket összekeverjük. Az olívaolaj, fokhagyma, só és őrölt bors felhasználásával készült dresszinggel leöntjük.
 
Jó étvágyat!


 Írta: Faar Ida

 


Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE