Mi ne kerüljön az asztalunkra, ha egészségesen akarunk élni?

Ízfaktor , 2021-04-09


Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre nő a súlyproblémákkal küzdők száma, ami sajnos a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémáját generálja. Mert a túlsúly és az elhízás számtalan betegség kialakulásának “melegágya”. Olyan rizikótényező, amely megnöveli a cukorbetegség, a szív-,és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a stroke, epekövesség, rákbetegség- kialakulásának kockázatát, jelentősen rontva az érintettek életminőségét, és életkilátásait.
 

Mit tehetünk ellene?

Ha egészségesen - vagy legalábbis egészségesebben - szeretnénk élni, és a minimálisra szeretnénk csökkenteni a kockázatot - akkor mi magunknak kell változtatnunk. Életmódot, és hozzáállást egyaránt. Persze ez nem megy egyik percről a másikra -, de kellő önfegyelemmel lépésről-lépésre sok olyan változtatást be tudunk vezetni a mindennapjainkba, amelyek a javunkra válnak. Elsőként érdemes megvizsgálnunk mi mindent eszünk meg - és kiválogatnunk azokat az élelmiszereket, amelyeket kerülni érdemes.
 

Mi NE kerüljön az asztalunkra, ha egészségesen szeretnénk élni?

MAGAS ENERGIATARTALMÚ ÉTELEK
A súlyfelesleg kialakulásának oka legtöbbször egyszerű: több energia mennyiséget tartalmazó táplálékot fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, vagyis amennyit a testünk az adott életmód, aktivitás mellett el tud égetni. Az elhízásra való hajlam örökölhető, de nagyobb problémát jelent az, hogy a szülők helytelen étkezési-, és mozgási szokásaikat tovább adják a gyermekeiknek. Gyakran vezethet elhízáshoz a rendszertelen étkezés, az ülőmunka, vagy a stresszoldás céljából elfogyasztott többletkalória is.

 

FINOMÍTOTT CUKOR
A finomított cukor megemeli az inzulinszintet  - ezzel a szervezetet a   felhalmozásra   buzdítja, majd az emelkedést hirtelen inzulin csökkenés követi, ami újból éhségérzetet kelt. A  finomított cukor felelhet a diabétesz és az elhízás kialakulásáért, a lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, ami ingerültséghez  és agresszióhoz vezethet. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő. Kerüljünk minden olyan élelmiszert, ami finomitott cukorral készült. Nézzük meg alaposan az élelmiszer összetevőit tartalmazó cimkéket - és ügyeljünk a rejtett cukortartalomra. Nem is hinnénk, de rengeteg cukrot tartalmaz a gabonapehely, a müzliszelet, az ízesített joghurtok, a ketchup.

 

FEHÉR FINOMÍTOTT LISZTBŐL KÉSZÜLT ÉLELMISZEREK
A fehér kenyér alapvető összetevője a finomított liszt. Az ebből készült élelmiszereknek alacsony a rost- és tápanyagtartalma, viszont sok kalóriát tartalmaznak, ami hízáshoz vezethet.

 

ÁLLATI ZSIRADÉK (sertészsír, kacsazsír, szalonnafélék, kolbászok, zsiros húsok)
Több szempontból is mérsékelni kell a fogyasztásukat. Egyrészt nagyon magas a kalóriatartalmuk, másrészt magas telitett zsírsav-, és koleszterin tartalmuknál fogva növelik az érelmeszesedés valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

 


Bár a só nélkülözhetetlen az életfolyamataink fenntartásához, túlzott bevitele  -  mivel  egköti a vizet  -  magas vérnyomáshoz vezet.  Az  Egészségügyi Világszervezet  (WHO)  ajánlása  szerint  a napi  maximum  érték  5  g  só,  ami  egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Hazánkban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, és sajnálatos módon elérheti a 15-20 grammot is.

 

CUKROZOTT GABONAPEHELY
A gabonapelyhek egyik része szárítással, sütéssel, gőzöléssel készül, gyakran lisztekből készült tésztaszerű alapból, amelyet ízesítenek és dúsítanak - mesterséges ízekkel, adalékanyagokkal, szinezékekkel, pálmaolajjal, cukorral, sóval, Így kapják különleges golyó, kerek, vagy szögletes formájukat. Ezek azok a gabonapelyhek amelyeket lehetőségeink szerint kerülni kell - egészségesnek vannak feltüntetve, de mégsem azok.

 

HÚSKONZERVEK, FELVÁGOTTAK
Ezek a feldolgozott húskészítmények nem tartalmaznak értékes tápanyagokat - viszont sokszor tele vannak telített zsírral, nátriummal, mesterséges adalékanyagokkal, színezékekkel, ízfokozóval. Táplálkozástudományi szakértők véleménye szerint hogy a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelműen kimutatható.

 

INSTANT “ZAKLIS” LEVES, VAGY TÉSZTA
Kutatások megállapították, hogy az instant ételek 68 %-al növelik a kardiometabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. Azoknál, akik rendszeresen - heti egy-két alkalomnál többször - fogyasztanak zacskós levest, sokkal nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a stroke kialakulásának.Ezek az ételek ugyanis túl sok sót, cukrot, telitett zsirsavakat, és nátrium-glutamátot tartalmaznak.

 

ÜDÍTŐITALOK
Ezek a cukros, szénsavas, aromákkal, színezékekkel és tartósítószerekkel teli italok rendkívül egészségtelenek - semmiféle, az emberi szervezet számára hasznos anyagot nem tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk fogszuvasodást, elhízást, gyomor-, bélrendszeri problémákat, csontritkulást okoz.

 

ENERGIAITALOK
Az üditőitalokhoz hasonló károsító hatások mellett még a magas koffein-tartalommal is meg kell küzdenie a szervezetnek. Megterheli a szívet, extrém módon megemeli a vérnyomást.

 

MIRELIT, FÉLKÉSZ TERMÉKEK
Néha - amikor nincs idő vagy erő házilag elkészíteni az ételeinket megengedhető egy-egy mirelit félkész étel elfogyasztása. De rendszeresen, és hosszabb távon nem érdemes az elkészités gyorsasága miatt előnyben részesíteni, mert fehér lisztből, mesterséges anyagok felhasználásával készülnek, és nagyon sok zsírt tartalmaznak.

 

GUMICUKOR
Egy tökéletes élelmiszeripari termék, amiben semmi nincs, ami egészséges lenne. Állati eredetű kötőanyagokból, növényi zseléből, színezők, aromák felhasználásával készült vegyipari műremek.

 

TARTÓS SÜTEMÉNY
Egyrészt cukros, zsiradékkal teli - de ez csak a kisebbik baj. Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy a tartósság eléréseérdekében benzoát-származékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav van benne, amelyek egészségkárosító hatásúak.

 

FILTERES TEA
Olcsó, könnyen kezelhető - és legtöbbjük a legértéktelenebb tea törmelékekből készül, amelyeket aromával ízesítenek.

 
SAJTKRÉM, VAGY KÖRDOBOZOS SAJT
Esztétikailag hibás selejt sajtokból, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, és ízesítő anyagok felhasználásával készül. Fogyasztásának legnagyobb veszélyét magas foszfáttartalma adja, ami növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét.

 
Egészségesebben szeretne élni? Reformálja meg az életmódját - és tudatosan változtasson az étkezési szokásain. Már azzal is sokat tesz egészsége érdekében, ha csökkenti a felsorolt élelmiszerek fogyasztását.


Írta: Faar Ida

Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE