Tudj meg többet a Light termékekről

Izfaktor , 2021-03-03


Háromféle ember létezik: az, aki már fogyókúrázott, aki most fogyókúrázik, és az, aki ezután fog fogyókúrázni. A fölös kilók elleni küzdelem nem csak esztétikai kérdés - talán ez lenne a legutolsó szempontok egyike ami miatt sokan sanyargatni kezdik magukat - hanem egészségügyi probléma is egyben.
 
Az túlsúly következményei

Minél inkább megnő a testtömegünk, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegség alakulhat ki miatta.

1. Magas vérnyomás

A felszaporodó zsírszövet oxigén és tápanyag igénye magas, ami a szervezetben keringő vér mennyiségének növekedését okozza. Ezt a nagyobb mennyiségű vért kell az artériákon keresztül naponta keringetni, igy egyre nagyobb az artériák  falára nehezedő nyomás. A testtömeg növekedése a vér inzulin szintjét is megemeli ami megvastagítja az erek, különösen a verőerek falát, ami szintén vérnyomásemelő hatású.

2. Cukorbetegség

Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor - nem tudván belépni a sejtekbe - a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint, ami számos negatív következménnyel jár.

3. A vérzsír-szint kóros megemelkedése

Az elhízás gyakran magas vérzsír-szinttel és koleszterin-szinttel párosul ami érelmeszesedéshez vezet. Az érelmeszesedés következtében koszorúér-betegség, illetve stroke (szélütés, gutaütés) alakulhat ki.

4. Koszorúér-betegség

A szívet ellátó koszorúerek falában elmeszesedő plakkok jönnek létre, amelyek az idő előrehaladtával szűkítik a szívet ellátó ereket - oxigénhiányt okozva. Ha egy beszűkült artériában vérrög képződik, vagy egy máshonnan jövő vérrög megakad, akkor az adott ér által ellátott szívizom nem kap megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot, ami szívinfarktushoz vezet.

5. Stroke

Az elhízáshoz kapcsolódó érelmeszesedés megjelenik az agyat ellátó artériákban is. Ha egy beszűkült ér által ellátott agyterület nem kap elég oxigént és tápanyagot, az stroke-ot eredményez.

6. Oszteoartritisz

Az oszteoartritisz csont- és ízületi gyulladást jelent, - a nagyobb testtömeg nagyobb terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal fokozza az ízületi fájdalmat és a merevséget.

7. Alvási apnoe

8. Daganat

Számos daganattípust kapcsolatba hozható az elhízással: a vastagbél, a végbél, a nyelőcső, a vese, a mell és a prosztata daganatát.

9. A máj zsíros elfajulása

Elhízás során a zsír a májban is felszaporodik, ami a működő májállomány nagyságát csökkentheti.
 
Light, diet, wellness, zsírszegény - mágikus szavak az élelmiszerek címkéjén

Azok, akik egészséges életmódot szeretnének folytatni, és azok, akik a fölös kilóktól szeretnének megszabadulni közeli ismerősként kezelik a fenti megnevezéssel ellátott termékeket. A termékpaletta széles, és  köszönhetően az élelmiszeriparnak - napról-napra bővül, hiszen szinte mindennek van energiacsökkentett változata: müzli, csokoládé, chips, keksz, joghurt, felvágott, sajt. 
 
De mit is takar a “light” elnevezés?

A kifejezés az angol könnyű szóból származik - és élelmiszerek esetén az előírás szerint legalább 30 %-al kevesebb kalóriát kell tartalmazniuk mint a hagyományos változataiknak.

 • csökkentett zsírtartalmú  az a termék, amelynek zsírtartalma legalább 50%-kal kisebb, mint a hozzá hasonló hagyományos élelmiszereké, és koleszterintartalma nem több mint 50 mg/100g.

 • zsírmentes -  ha 0,5 grammnál nem található benne több zsír

 • alacsony cukortartalmú az az  étel, ha cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetén, vagy a 2,5 g/100 ml-t folyadékok esetén.

 • cukormentes az adott étel vagy ital ha  0,5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz 100 grammonként
 • kalóriaszegény vagy csökkentett energiatartalmú az az élelmiszer ha egy adagjában 40 kcal vagy annál kevesebb rejlik;

 • kalóriamentes/energiamentes akkor lehet az az ital , ha 5 kalóriánál kevesebbet tartalmaz adagja, vagy az az élelmiszer amely 100 grammonként legfeljebb 2,4 kcal energiát tartalmaz.

 • a koleszterint nem tartalmaz felirat pedig akkor tüntethető fel egy élelmiszeren, ha kevesebb, mint 2 mg koleszterin van egy adagjában, és 2 g vagy annál kevesebb telített zsír

 • diabetikus az a sütő- és tésztaipari termék melynek szénhidráttartalma legalább 30%-kal, egyéb élelmiszernél legalább 50%-kal alacsonyabb, mint az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszereké –kivéve a csokoládé, amely hozzáadott cukorként csak fruktózt tartalmazhat.

 • dúsított élelmiszer - Vitaminnal, vagy ásványi anyaggal dúsított az az élelmiszer, amelynek vitamin-, illetőleg ásványianyag-tartalmát arra alkalmas eljárással (például nemesítés, tenyésztés), illetve hozzáadással a hozzá hasonló élelmiszerhez képest megnövelték. 

Érdemes figyelni a termék összes tápanyag-adatára, mert az alacsony cukortartalmú élelmiszerek gyakran nagyobb mennyiségben tartalmaznak zsiradékokat, és ez fordítva is igaz. Ahogy az is előfordul, hogy a light termékek jóval több mesterséges anyagot tartalmaznak mint hagyományos megfelelőik - a gyártók igy próbálják a csökkentett zsír- vagy cukor tartalommal együtt járó ízélmény romlását pótolni.
 
A Light termékek hatásai

Furcsa ellentmondás, de a light termékek nagy része - a fogyókúrázóknál nem váltja be a hozzá fűzött reményeket - mert rendszeres fogyasztásuk lassú, de folyamatos hízást eredményez. Ennek több oka is van. Egyrészt - mintegy becsapva önmagunkat azt hisszük, hogy - mivel diétás élelmiszerről van szó többet ehetünk belőlük - a túlevéssel  bevitt kalóriatöbblet itt is ugyanúgy lerakódik - másrészt a cukor helyettesítésére használt mesterséges édesítőszer az aszpartám növeli az étvágyat. A csökkentett zsírtartalmú termékeknél pedig a zsiradék pótlására adalékanyagokat, ízfokozókat, sűrítő anyagokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a termék íze, állaga hasonlítson az eredetihez. A termék romlandósága miatt pedig, több tartósítószert is alkalmaznak - létrehozva ezzel egy teljesen természetellenes terméket.
 
Összegezve az eddigieket

Bár a light termékek könnyen elérhető és gyors megoldást jelentenek rohanó mindennapjaink diétás étrendjének összeállításakor - de mégsem célszerű teljesen rájuk hagyatkoznunk. Étrendünk színesítésére ritkán alkalmazhatjuk őket, de sokkal többet tehetünk egészségünkért azzal, ha természetes- friss-szezonális alapanyagokból - az egészséges-minőségi táplálkozás alapelveit betartva mi magunk állítjuk össze a fogyókúrás menüt.

Írta: Faar Ida
 


Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE