Földieper - Egy szem egészség

Ízfaktor , 2021-05-19

 
Már a látványától is összefut a nyál a szánkban - ilyenkor tavasszal nincs is szebb, illatosabb,  étvágygerjesztőbb, üdítőbb és egészségesebb egy kis tálnyi epernél. Pontosabban fogalmazok: egy kis tálnyi HAZAI földiepernél - mert az import eper-dömping ugyan elindult, de a bedobozolt külföldi eperszemek íze,zamata a nyomába sem ér a hazai gyümölcsének.
 
Földieper: az ízek, zamatok, és egészséges hatóanyagok tárháza
 
A vadon élő szamócát már az ősember is fogyasztotta, az ókorban gyógynövényként használták, később az előkelőségek kedvelt, és meglehetősen drága csemegéje volt – mára viszont bárki számára elérhető.Termesztése a 15. század környékén kezdődött Kelet-Ázsiában, majd lassan kialakultak a termesztett fajták.    A földieper Vénusznak, a Szerelem Istennőjének is a szimbóluma. A földieper akkor a legértékesebb, és a legzamatosabb, ha frissen fogyasztjuk. 

Számos kedvező táplálkozás-élettani hatása van, amit érdemes kihasználni:
 - vitaminokban (C-, B5-, B6- és K-vitamin, folsav),és ásványi anyagokban gazdag (Mg, Ca, K, Fe, P,)
 - erősíti az immunrendszert, fontos C-vitamin-forrás, 
 - alacsony a kalóriatartalma - ezért a súlycsökkentő diétába is beépíthető
 - alacsony a szénhidráttartalma (7 gramm/100 gramm), és a glikémiás indexe - ezért nem emeli gyorsan a vércukorszintet 
 - megvéd a napsugárzás káros hatásaitól
 - tisztítja az emésztőrendszert,  serkenti a máj működését, méregtelenít
 - fokozza a vese kiválasztó működését, vízhajtó
 - a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő,vértisztító
 - szalicilsav-tartalma csökkenti a gyulladást,(csökkenti a vér C-reaktív fehérje-szintjét (CRP) )  - javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként is
 - csökkenti a koleszterinszintet a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
 - fontos antioxidáns-forrásként leköti a szabadgyököket,  részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában - lassítja az öregedést
 - Kálium-, K-vitamin és magnézium tartalma segít , a csontok egészségének megőrzésében
 - segít a szervezet kollagén-helyreállító folyamatainak működésében, feltölti, megfiatalítja bőrt, 
 - magas rosttartalmával lassitja a szénhidrátok felszivódásának sebességét, illetve megelőzi a székrekedés kialakulását,
 - a benne lévő kálium szabályozza a vérnyomást
 - magas folsav-tartalmának köszönhetően segít a kismamáknak -  a megfelelő folsav bevitel a terhesség korai szakaszában  nagyon fontos, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, a születési rendellenességek megelőzésében
 - erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
 - javítja a rövidtávú memóriát amit az  antocián-tartalmának köszönhet 
 - fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel
 
Az eper nem csak belsőleg, hanem “külsőleg” is hat:
 - a belőle készített pép kellemesen hűsíti a leégett bőrt,
 - arcpakolásként kiváló bőrradírként funkcionál
 - a gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk
 
Miért válasszunk bio földiepret?
A válasz kézenfekvő - a termelés során sajnos sokféle rovarirtó-, és gombaölő szert használnak - ezért érdemes organikus termelésből származó földiepret vásárolni, vagy magunknak termeszteni. Ma már léteznek cserepes, folyamatosan termő eper fajták is, amelyek kis ráfordítással és figyelemmel a tavaszi-nyári időszakban elláthatnak bennünket termésükkel.  A földieper nem utóérő - ezért soha ne vegyünk meg éretlen állapotban.
 
Hogyan fogyasszuk?
A legjobb frissen, nyersen - önmagában. Sokan szeretik tejszínnel, tejszínhabbal, cukorral, cukros tejföllel, vagy turmixolva.
Kitűnő süteményekbe, főleg gyümölcstortákhoz, szörpnek, dzsemnek, bólé és gyümölcsbor készítésére is alkalmas. Alapja lehet leveseknek,salátáknak, köreteknek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. 
 
Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondani erről a finomságról - nem lehet fogyasztaniuk sem nyersen, sem hőkezelve, sem egészben, sem pedig feldolgozott formában. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is – egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.
 
Plusz 1 recept
 
FOKHAGYMÁS-EPRES CSIRKEMELL
Hozzávalók: 30 dkg eper, 50 dkg csirkemell, 1 fej fokhagyma, 1 dl száraz
fehérbor, 1 csomag friss petrezselyem, 15 dkg mogyoró, 15 dkg mazsola, só,szerecsendió, gyömbér, rizs, olívaolaj
Az olívaolajon megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a mogyorót és a mazsolát. Felöntjük a fehérborral, és még néhány percig forraljuk. Összekeverjük a külön elkészített párolt rizzsel, majd a kockákra vágott eperrel. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
 
Jó étvágyat!
Írta: Faar Ida
 

Vissza

 



 


RENDELD MEG  AZ EBÉDEDET ÉTLAPUNKRÓL

Válaszd ki 14 féle ételtípusunk közül a számodra legmegfelelőbbet. Kínálatunkban a legnépszerűbb
ételtípusok mellett igazi különlegességek is helyet kapnak.


ÉTLAP MEGTEKINTÉSE